Foto: SVT

Klippan vill bygga – men ingen vill göra jobbet

Publicerad

I Klippan vill man bygga. Kommunala bostadsbolaget Treklövern har planer för 150 nya bostäder de närmsta åren – men om de kommer att lyckas är ovisst.

Det senaste projektet, som gäller 58 lägenheter, tycks inte intressera byggbolagen.

Treklöverns vd Ulf Bengtsson visar tomten som gränsar till Tegelbruksskolan och brandstationen, en stor, plan yta med grus och gräs. Här finns stora möjligheter att utforma bygget på valfritt sätt och som byggarbetsplats är den optimal, här krävs inga hänsyn till trafikerade vägar eller annan bostadsbebyggelse inpå knutarna.

– Men vi fick bara tre anbud och två fick vi förkasta för att de inte var fullständiga och då valde vi att avbryta, säger Ulf Bengtsson.

Måste upphandla

Kommunala bostadsbolag måste upphandla byggföretag till sina projekt. Treklövern försökte ställa krav som skulle passa både små och stora byggbolag, och man slog ihop två projekt till ett för att göra prislappen mer attraktiv. 65 miljoner kronor fick bygget kosta.

– Men det hjälper inte, vi fick inte tillräckligt med anbud i alla fall, säger Ulf Bengtsson.

– Det är en skrämmande utveckling, alla kommuner vill ju växa och om det då inte finns resurser till några eller prioriterar bort kommuner får det allvarliga konsekvenser för de kommunerna.

På vilket sätt?

– Befolkningsökningen stannar ju av.

Förlitar sig på små byggbolag

I kommunala Perstorps Bostäder känner man igen situationen.

Småkommunerna får istället förlita sig på de små och ofta lokala byggbolagen.

– Men problemet med dom är att de kanske inte har samma kapacitet, dels att klara upphandlingsreglerna, eller har de inte kapacitet personalmässigt – att projekten blir för stora, säger vd Henry Roos.

Kommunerna hamnar lite i ett ”moment 22”:

Att bygga storskaligt är billigare – men när inte byggjättarna nappar tvingas kommunerna bygga småskaligt och det kommer att märkas på hyresavin.

– Jag är lite rädd att det kan bli dyrare priser i landsbygden än i de stora städerna.

Det låter inte rättvist.

– Nej, det är ju inte rättvist.

Uppvaktar byggföretag

I Klippan har man nu prövat nya grepp. Kommunens bolag har varit i Polen för att uppvakta byggföretag.

– Vi får väl se vad det ger. Vi hoppas på att vi får någon hjälp i vår situation, att producera fler bostäder, säger Ulf Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer