Noura på Drottninghögsskolan deltar i handbollsträningarna varje onsdag eftermiddag efter skolan. Det har lärt henne mycket om samarbete, säger hon. Foto: SVT

OV Helsingborg satsar på handboll och läxhjälp – ett lyckokast

Publicerad

Kombinationen läxhjälp och handbollsträning har vunnit barnens intresse. Över 300 elever i utsatta stadsdelar delar i aktiviteterna varje vecka. Klubben bakom satsningen – OV Helsingborg – fortsätter nu projektet på sex skolor i staden.

Projektet startade hösten 2016 med syftet att nå ut till skolor i Helsingborg där klubben normalt inte har aktiviteter.

– Vi ville ta ett större samhällsansvar och ge fler elever möjlighet att spela handboll, säger Mats Jacobsson, projektledare för Handbollsskola för alla.

Snabbt hade klubben ungefär 300 barn som deltog i läxläsningen och handbollsträningen.

Fått positiva resultat

– Vi har sett mängder av bra resultat. På en skola var det idrottslärare som sa att han på kort tid märkte skillnad på lektionerna, barnen hade blivit bättre på att samarbetet, de hade fått bättre koordinationsförmåga och tålamod.

Noura på Drottninghögskolan ropar åt en lagkamrat att hon vill ta över som målvakt. Hon är barfota och klädd i hängselbyxor, men sträcker vant ut armarna och nuddar båda målstolparna innan matchen blåser igång.

– Man får lära känna nya kamrater. Man får lära sig skjuta, passa och att samarbeta, säger Noura.

Volontärer till läxläsning

Satsningen riktas mot skolor i utsatta stadsdelar – Dalhemsskolan, Drottninghögsskolan, Wieselgrensskolan, Kubikskolan, Västra Berga skola och Nanny Palmkvistskolan.

Volontärer hjälper till med läxläsningen, och ungdomar från klubben är med och leder träningarna.

– Barnen ska inte behöva förflytta sig, vi kommer till dem. Vi lägger också verksamheten direkt efter skoltid, så ingen hunnit gå hem, säger Mats Jacobsson.

Fler vill delta

När projektet startade var målet att hålla på i tre år, men nu blir det alltså en forsättning.

– Flera skolor har hört av sig och vill delta. Utifrån barnens och klubbens horisont så vill vi aldrig sluta med detta, säger han.  

Ungefär 40 barn har, som en följd av satsningen, gått in i OV Helsingborgs ordinarie träningsverksamheter.

– Vi känner en stolthet, vi gör skillnad för de här barnen på ett väldigt tydligt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.