Häng med med köksträdgårdsmästaren och potatisentusiasten Philippe Hässlekvist bland grödorna på Fredriksdal. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Knöl som räddat från svält står i fokus på Fredriksdal i sommar

Publicerad

Den har mött skepsis – men framför allt räddat människor från svält. I år fokuserar Frrediksdals museer och trädgårdar på potatisen i alla dess färger och former.

Drygt 50 olika sorter väntar i jorden på att tillredas och provsmakas av besökarna på evenemanget Mat på riktigt den 5 september.

– Varje år brukar vi välja att lyfta en gröda. I år fick vi 45 sorters potatisar av familjeföretaget Larsviken, som har en samling på över 600 sorter, så det blev startskottet, säger Åsa Hässlekvist, kulturpedagog på Fredriksdal museer och trädgårdar.

I klippet ovan berättar hon mer vad som kommer hända under arrangemanget.

Möttes av skepsis

Den 23 juni, lagom till midsommar alltså, invigs också utställningen med namnet ”Potatis – räddare i nöden, orsak till exil och vår mest älskade knöl”.

Fotografen bakom bilderna är köksträdgårdsmästaren Philippe Hässlekvist.

Han framhåller gärna knölens historiska aspekt.

– Potatisen kom till Europa runt 1550. Men vetenskapsmännen, bland annat Linné, var skeptiska. Kanske för att potatisen tillhör en familj där det förekommer många giftiga växter.

– Framför allt gav man då potatis till gamla, sjuka och fångar. Och den räddade faktiskt människor till livet. Ändå tog det ett par hundra år till innan den började odlas på allvar, berättar Philippe Hässlekvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.