Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För en vecka sedan upptäcktes konstiga utbetalningar som inte gick att förklara. Sedan dess har ett miljonsvindleri upptäckts. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Kommunal chef misstänks ha svindlat miljontals kronor från kommuner i Nordvästskåne

Uppdaterad
Publicerad

En kommunal chef med uppdrag i Perstorp, Klippan, Bjuv och Åstorp misstänks ha förskingrat miljontals kronor från kommunerna. Brotten ska ha skett under flera års tid.

Det var i torsdags förra veckan som en anställd på HR-servicecenter upptäckte något avvikande: Små utbetalningar från flera kommuner till en kommunal chefs privata konto.

– Jag är helt bestört och det är fruktansvärt som hänt. Hon har missbrukat vårt förtroende och varit extremt illojal, säger Elin Ask, kommundirektör i Perstorp där kvinnan hade sin huvudsakliga anställning.

Blev avskedad

Nu misstänks den kommunala chefen med uppdrag inom flera nordvästskånska kommuner – Perstorp, Klippan, Bjuv och Åstorp – ha förskingrat över fyra miljoner kronor i tre års tid.

– Vi behövde några dagar på oss att få klarhet i det hela och i tisdags blev hon avskedad, säger Elin Ask.

Nästan två miljoner kronor saknas från både Bjuvs och Klippans kommuner. För Åstorp och Perstorp rör det sig om flera hundra tusen kronor.

– Nu ser vi över våra rutiner och kontroller som görs i våra system och försöker ta reda på hur detta inte har kunnat upptäckas tidigare. Men med det sagt har den här personen agerat kriminellt och det är svårt att upptäcka ett sånt beteende, säger Elin Ask.

Bjuv är en av de kommuner som blivit bestulna på mest pengar, har det påverkat ert förtroende för era gemensamma verksamheter?

– När man är en liten kommun är det viktigt att man hittar samarbete över gränserna men såna här saker ska inte kunna hända i min värd. Att Elin Ask nu ser till att att hon ska gå till botten med det här känns betryggande, säger Bjuvs kommundirektör Christian Alexandersson.

Inte första gången

Händelsen är polisanmäld som grovt bedrägeri och det finns en misstanke om att kvinnans sambo kan vara involverad.

– Vi kommer tillsätta en extern utredning för vi behöver göra en genomlysning av verksamheten och gå till botten med det hela, säger Elin Ask.

Perstorp har tidigare varit utsatt för just att kommunanställda lurat till sig pengar från kommunen. För 20 år sedan skedde ett uppmärksammat fall där en socialsekreterare lurade till sig 20 miljoner kronor av kommunens pengar.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt den misstänkta kvinnan förgäves.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.