SVT har tidigare berättat om problemen för de boende i hyreshuset på S:t Olovsgatan. Vatten som tränger in i lägenheterna, svartmögel och stora hål i väggarna var en del av lägenhetsinnehavarnas vardag. Landskrona kommun ansökte om tvångsinlösen av fastigheten i mars 2015.
– Det handlar inte om att det är slitet, det här är en fastighet som inte fungerar och där villkoren är omöjliga att förstå om man inte lever under dessa, sade Torkild Strandberg (FP), kommunalråd i Landskrona, till SVT i maj 2015.
Löses in omgående
Nu får kommunen rätt av Mark- och miljödomstolen att omgående lösa in fastigheten.
– Vi har gjort ett gediget jobb och verkligen markerat att Landskrona kommun tar de här frågorna på allvar, säger Torkild Strandberg.
– Det här är ju ett praktexempel på ett hus som misskötts av fastighetsägaren och där det har drabbat hyresgästerna.
Hur Delfinen ska förvaltas är ännu oklart.
– Syftet är att få ordning på fastigheten och ordna till det för dem som bor där, men vi har inte tagitställning till vem som ska renovera huset eller vem som ska förvalta det. Landskronahem har ju stått för tvångsförvaltningen, säger Torkild Strandberg.
Ägaren rasar
Fastighetsägaren Lars-Erik Persson är upprörd när SVT Nyheter Helsingborg når honom.
– Det är ju rena vansinnet som pågår här. De konfiskerar min egendom. De här lägenheterna är perfekta, allt annat är bara skitsnack, säger han.
– Sista ordet är inte sagt, jag kommer naturligtvis att överklaga.
Lars-Erik Persson har tidigare även hävdat att han kräver en miljard kronor vid en eventuell tvångsinlösen. Budet från Mark- och miljödomstolen stannade vid två miljoner kronor.
I kommunens utredning av fastigheten konstateras det:
– att brandvarnare saknades i samtliga besiktigade lägenheter vilket kan innebära att brandsäkerhetskraven inte uppfylls.
– att elinstallationerna uppvisade sådana brister att de kan utgöra fara för människors säkerhet.
– att lägenheternas ventilation troligtvis var bristfällig.
– att de boende i fastigheten noterat skadedjur i betydande omfattning och att några av dem orsakat kliande utslag, hosta och andningsbesvär.
– att tvättstugans underhåll var mycket bristfällig eller obefintlig.
– att entrédörrar till fastighetens trapphus och källare inte gick att stänga och/eller låsa.
– att fastighetens bärande stålbalkar hade synliga rostskador vilket kan medföra nedsättning av fastighetens balkongers hållfasthet.
– att spisfläktarna inte fungerade och dröp av fett, vilket kan vara såväl hälsofarligt som brandfarligt.
– att våtrummens underhåll var obefintligt.
– att lägenheterna i fastigheten – med hänsyn till de påtalade bristerna – var i så dåligt skick att risk för de boendes hälsa förelåg och att samtliga lägenheter var i behov av renovering i dess helhet.