Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstverket har stått utanför knutpunkten i Helsingborg sen 1992. Foto: Helena Strandberg

Konstverk för två miljoner stulet i Helsingborg: ”Det är skandal”

Publicerad

Konstverket Bon Voyage förvarades i en lagerlokal i väntan på att åter placeras utanför knutpunkten i Helsingorg. Då blev det inbrott i lokalen och konstverket stals. Nu kritiserar konstnären Carl Magnus kommunens förvaring.

Vid två tillfällen har inbrottstjuvarna tagit sig in i lagerlokalen där konstverket förvarades i väntan på att kunna placeras på sin rätta plats efter knutpunktens renovering.

Konstverket som är tillverkat i ett ton brons har blivit stulet i två omgångar.

Första gången var i juli månad. Då fick de med sig halva konstverket och lämnade mindre åverkan på andra halvan.

Carl Magnus som är konstnären bakom Bon Voyage är mycket besviken på kommunen.

– Det är skandal hur kommunen har förvarat konstverket. Det är katastrof för mig. Det handlar om mycket pengar, men för mig är det en skandal för hur man kan hantera en konstnärs viktiga arbeten, säger konstnären Carl Magnus.

Kom tillbaka för resten

Efter första inbrottet vidtog kommunen åtgärder för att förhindra ytterligare stölder.

– Efter första inbrottet förstärkte vi skyddet av lokalen, ökade bevakning och svetsade igen dörren de tagit sig in genom, säger Klas Östholm, projektledare på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Men det räckte inte, för natten mellan 29 och 30 september bröt tjuvarna sig åter in och tog resten av konstverket.

– Vi har tyckt att vi gjort tillräckligt, men när vi har facit på bordet skulle vi ha valt en annan plats från början. Men lokalen vi förvarade det i är låst och det finns staket runt hela byggnaden. Vi har också svetsat igen dörren där de tog sig in första gången, säger Klas Östholm.

I videon får du se brottsplatsen och vad som återstår av konstverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.