Foto: Toppfrys

Kontraktet med Findus är värt 700 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Toppfrys i Brålanda i Dalsland får uppdraget att frysa ärtor i Sverige för Findus räkning. Avtalet med Findus innebär en fördubbling av produktionen.

– Det är fantastiskt roligt för oss. Det är en möjlighet för Toppfrys att växa och ger bygden massor av arbetstillfällen, säger Joakim Brattel, vd för Toppfrys.

Kontraktet gäller 5.000 ton Ebba-ärtor per år. Vd:n uppger att avtalet löper över tio år och är värt totalt omkring 700 miljoner kronor.

– Det är en ungefärlig siffra och volymerna kan komma att variera från år till år, Joakim Brattel.

Toppfrys vd Joakim Bratell Foto: Pressbild

För Toppfrys innebär det en fördubbling av verksamheten.

Ärtor från Västra Götaland

Uppdraget går ut på att odla och frysa ärtor i Sverige för Findus räkning. Avtalet garanterar att svenska konsumenter även i fortsättningen får svenska ärtor när de köper matvaror från Findus, men innebär samtidigt ett slut för den skånska ärtan.

Toppfrys kommer att köpa ärtor enbart från odlare i Västra Götalandsregionen.

– Vi hade gärna köpt ärtor av skånska odlare, problemet är transporten för ärtan ska frysas inom tre timmar, säger Joakim Brattel från Toppfrys.

Bönder i Skåne ska inte längre odla och skörda ärtor för Findus. Istället flyttas uppdraget till bönder som jobbar för företaget Toppfrys i Dalsland. Foto: Pressbild

Behöver nyanställa

Bolaget återuppstod 2011 då lokala entreprenörer räddade den nedlagda verksamheten. Avtalet med Findus innebär flera nya arbetstillfällen.

Joakim Brattel säger att de kan komma att nyanställa uppemot 15 året runt anställda och omkring 50 säsongsarbetare. Dessutom behöver företaget teckna avtal med ytterligare 75 odlare.

– När vi dubblerar volymen kommer vi att behöva omkring 150 odlare totalt, säger Joakim Brattel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.