Hör Helena Rydberg, ordförande för Prosit, om det ideella arbetet för att hjälpa utsatta familjer. Foto: TT/SVT

Ideella nätverket stöttar utsatta barnfamiljer – ser ett ökat tryck

Uppdaterad
Publicerad

Förfrågningar om hjälp till utsatta barnfamiljer har ökat markant under coronaåret 2020. Det märker det ideella nätverket Prosit, som förmedlar stöd till människor som hamnat i kläm.

Var tredje dag lägger det ideella nätverket Prosit, verksamt i nordvästra Skåne, ut ett akut ärende i sina sociala forum på nätet.

Där beskrivs vilken typ av svårigheter som ett barn eller en barnfamilj lever under och vilken specifik hjälp som behövs.

Ibland efterfrågas pengar, ibland prylar och kläder.

Privatpersoner bakom gåvorna

Inte sällan handlar det om ensamstående mödrar som behöver hjälp med kläder till flera barn. Privatpersoner i nätverket strömmar till med gåvor och efter några dagar stängs ärendet.

– Behoven är desamma, men nu finns det fler som behöver hjälpen. Vi har en lång kö av ärenden i år, säger Helena Rydberg, ordförande i Prosit i Helsingborg.

Behövande vänder sig inte direkt till Prosit. Ansökningarna kommer i stället från så kallade förmedlare, exempelvis diakoner och skolsköterskor, som möter utsatta unga eller barnfamiljer i sina yrken.

I videon kan du se Prosits ordförande Helena Rydberg berätta om hur allt fler barnfamiljer är utsatta under pandemin – och vilka insatser som görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.