Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bill Lundberg har mått så dåligt av sina skulder att han var nära att ta livet av sig. Otäcka minnen väcks ständigt till liv då låneföretagen inte lämnar honom i fred. Hör hur det kan låta i sms:en i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Kreditbolagen sms:ar skuldsatte Bill Lundberg flera gånger i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Bill Lundberg var så svårt skuldsatt att han för några år sedan tvingades lämna sitt hus och han är nu under skuldsanering. Trots det känner han sig jagad av en rad olika kreditgivare som i stort sett varannan dag skickar sms om att lägga om eller ta nya snabba lån.

Hemma hos Bill Lundberg, som numera bor i en husvagn utanför Perstorp, går vi tillsammans igenom hans telefon och räknar ihop antalet sms från kreditgivare den senaste månaden.

”Väcker otäcka minnen”

Det blir totalt tretton meddelanden från fem olika företag. Ett företag skickar förfrågningar vid åtta tillfällen inom loppet av 22 dagar.

– Det är påträngande, jag skulle idag aldrig ta något lån, men det väcker gamla otäcka minnen till liv, berättar Bill Lundberg.

Månad ut och månad in hör låneföretagen av sig. Det har eskalerat efter nyår, menar Bill.

– Men jag raderar sms:en, jag vill inte se dem.

Allt mer uppsökande

2018 skärptes lagstiftningen när det gäller just marknadsföringen av krediter som numera måste vara måttfull. En anledning till att lagen skärptes var att man såg att marknadsföringen blivit allt mer uppsökande och påträngande just genom att samma låneföretag kontaktar enskilda konsumenter vid upprepade tillfällen.

Lagen säger även att företagen måste ta i beaktande vilken typ av kundkrets de kontaktar, men förbjuder dem inte uttryckligen att söka upp dokumenterat överskuldsatta, till exempel personer med pågående skuldsanering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.