Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektor Emma Borgstrand på Krika Bygdeskola har valt att involvera undervisningen och eleverna till projektet. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Simon Melin/SVT

Byns skola använder solcellsparken – både till el och undervisning

Publicerad

Strax söder om Forsby utanför Klippan har en drygt sju fotbollsplaner stor solcellspark byggts med särskilt fokus på biologisk mångfald. Där var Krika Bygdeskola snabbt med på tåget.

När rektor Emma Borgstrand på lågstadieskolan Krika Bygdeskola fick höra att en solcellspark skulle byggas drygt en kilometer från klassrummen valde hon att involvera sina elever.

– Vi har byggt insektshotell och fågelholkar för att vara delaktiga i den biologiska mångfalden, säger hon.

Kopplat på sitt elsystem

Förutom att bidra med små hantverkare har även skolans undervisning anpassats till projektet där biologisk mångfald varit ett av läsårets teman.

– Det kommer genomsyra vår verksamhet både nu till hösten och sen till våren.

Skolan har också kopplat in sig på parken och kommer få delar av sin el därifrån.

– Vi kommer använda solenergin på skolan och det blir väldigt tydligt för eleverna var elen kommer ifrån.

”Finns en framtid”

Petter Magnusson är vd på Klippan Yllefabrik och har även han valt att köpa delar av sin el från den nu färdigbyggda solcellsparken.

– Det har inte funnits så mycket grön lokal el att tillgå. Detta är det första tillfället som jag kommit i kontakt med och kanske blir detta en början på något nytt. Det är intressant och jag tror att det finns en framtid i det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.