Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Kamlund (MP), opppositionspolitiker i Helsingborg, är kritisk till det långsamma arbetet med att skapa grönytor i Helsingborg. Hör mer i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Kritik mot gröna planer för Helsingborg: ”Går för långsamt”

Publicerad

Det finns för få grönområden i Helsingborg. Samtidigt finns en snart tio år gammal plan framtagen för hur parker, naturreservat och vandringsstråk ska bli fler. Nu växer kritiken att arbetet går för långsamt.

– Det är väldigt många fina ord på papper men det har inte blivit så mycket action av det, säger Sofia Kamlund (MP) som är oppositionspolitiker i Helsingborg.

Hon syftar på Grönstrukturprogrammet som klubbades av Helsingborgs politiker 2014.

Samtidigt konstaterar även miljöförvaltningen, att arbetet ”går långsammare än önskvärt” och att ”grönytor och naturområden är för få, små och isolerade från varandra”.

Saknas pengar

Det finns en handlingsplan framtagen som kommunen jobbar efter och satsar 12-16 miljoner kronor för årligen.

Men när SVT Nyheter Helsingborg pratar med ansvariga tjänstemän får vi veta att pengarna inte räcker till.

En stor problematik är att mark måste köpas loss från privatpersoner.

– Det räcker inte de anslagna medlen till, säger stadsträdgårdsmästaren Martin Hadmyr.

Ett konkret exempel är att kommunen inte lyckades binda ihop det mycket populära vandringsstråket utmed Råån fram till Vallåkra.

– Markägarna var negativa till att låta allmänheten vandra på sin mark och vi kunde inte inleda förhandlingar om att köpa eftersom vi inte har den budgeten, berättar han.

Inga tydliga besked

Att satsa mer på just fler gröna områden ligger helt i linje med både nationella och internationella mål samt aktuell forskning.

Är ni beredda att satsa mer pengar på det här?

– Det är svårt att svara ja eller nej på det av den enkla anledningen att vi måste väga olika intressen mot varandra, säger Alexander Svensson (M) som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

I vår ska frågan tas upp bland de högst ansvariga politikerna i kommunen som sitter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.