Kronofogden vill se lagändring för att undvika skuldfällor: ”Ett systemfel”

Uppdaterad
Publicerad

Över hundratusen lever med löneutmätning i Sverige. Men för många räcker inte pengarna till att betala av annat än avgifter och räntor.

104 000 personer i Sverige lever med löneutmätning enligt Kronofogden. Då får man bara behålla det absolut nödvändigaste för att klara sig, man lever på existensminimum.

Samtidigt gör Kronofogden en uppskattning att minst 34 000 människor redan betalt beloppet som de en gång handlade eller lånade för.

Skuldberget i Perstorp

– Det lilla du kan betala går bara till räntor och avgifter, aldrig till själva grundskulden, det tycker vi är ett systemfel som gör att människor ligger i decennier med skulder hos oss, säger biträdande rikskronofogde Cecilia Hegethorn Mogensen.

Se mer i klippet.

Vill ändra lagen

Enligt utsökningsbalken ska människor som har skulder hos Kronofogden först betala tillbaka räntor och avgifter, bara om pengarna räcker går det att betala av på själva motorn i skulden, nämligen det du en gång lånade eller handlade för.

Nu reagerar den absolut högsta toppen inom myndigheten.

– Vi skulle välkomna en ordning där man i första hand eller i större mån kan betala av på själva grundskulden, säger Cecilia Hegethorn Mogensen.

Svensk Inkasso: kan hota betalningsmoralen

Men branschorganisationen Svensk Inkasso håller inte med.

– Ska vi ändra det här systemet kan vi inte bara göra det hos Kronofogden. Det kommer påverka kreditgivningen i hela landet vilket riskerar att hota betalningsmoralen, säger Fredrik Engström som är ordförande i branschorganisationen Svensk Inkasso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuldberget i Perstorp

Mer i ämnet