Kungligt besök under stadsmässan H22 i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Två medlemmar ur den kungliga familjen kom på tisdagen till Helsingborg för att på olika sätt delta i stadsmässan H22. Drottning Siliva invigde bland annat ett nytt boende för demenssjuka.

H22 ska pågå en månad och omfattar diskussioner om den framtida utvecklingen inom en rad områden som skola, äldrevård, miljö och social kommunikation. Omkring 100 00 personer väntas enligt Helsingborgs staf besöka mässan under månaden.

Totalt har den kostat Helsingborg omkring 270 miljoner kronor.

Kungligt besök på H22

Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria, som anlände till Helsingborg på tisdagens förmiddag, ska delta i mässan på olika sätt. Drottning Silvia invigde bland annat ett nytt boende för demenssjuka människor, Silviabo, det första någonsin i Sverige som ärklart för inflyttning.

Ett nytt boendekoncept

Boendet följer ett koncept som drottningen själva varit med om att ta fram och som tillåter människor som drabbats av kognitiv sjukdom att bo i en lägenhet tillsammans med en partner eller en vän och samtidigt få hjälp.

SVT följde med till invigningen och fick en intervju med drottningen – den kan du se i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.