En kvinna åtalas för att ha dödat sin 90-åriga granne. Foto: Simon Melin/SVT

Kvinna åtalas för mord på 90-åring i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

En 90-årig kvinna hittades i våras död i sitt hem med stickskador. Nu åtalas en kvinna i 60-årsåldern, en granne till offret, misstänkt för mord. Hon åtalas även för två fall av bedrägeri.

Det var i mitten av mars i år som en 90-årig kvinna hittades avliden med stickskador i sitt hem i Helsingborg.

– Det uppdagades genom att hemtjänsten kom till platsen och påträffade henne död i sitt hem, säger Kristin Vernet, åklagare.

Kort därefter greps en kvinna i 60-årsåldern.

– Hon var granne och misstankarna riktades mot henne kanske direkt utifrån hennes beteende på platsen och hennes kännedom om att något inträffat och att målsägande var död, säger Kristin Vernet, åklagare.

Tog ut pengar från kvinnans bankkort

Kvinnan åtalas nu vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för mord. Hon åtalas även för två fall bedrägeri för att några dagar innan mordet tagit målsägandes bankomatkort och tagit ut totalt 15 000 kronor till sig själv.

I ett vittnesförhör framgår att den åtalade ska ha haft uppfattningen om att grannen skulle testamentera egendom till henne.

– De har varit vänner och den misstänkte har hjälpt målsägande med diverse saker, säger åklagaren.

Vad har varit kvinnans motiv?

– Det har inte klarlagts helt än, däremot har vi under utredningen förstått att den misstänkte varit ekonomiskt pressad och att hon har en problematik med psykisk ohälsa.

Finns DNA på mordvapnet

Vad har ni för bevisning?

– Det finns god teknisk bevisning. Det förmodade mordvapnet har påträffats hos den misstänkta och det finns DNA-bevisning.

Under rättegången ska ett vittne även höras om att kvinnan ska ha haft tillgång till giftiga fröer. Analysresultat av Nationellt Forensiskt Center har även gjorts av pannkakor för att för att bevisa att det inte kan uteslutas att det funnits gift i mat den tilltalade lagat åt den äldre kvinnan. Detta däremot inget åklagaren kopplar till mordet.

– Det finns ingen misstanke om att det är på det sättet hon berövat henne livet på och jag vill inte gå in närmre på det. Det får framgå under huvudförhandlingen, säger Kristin Vernet.

Kvinnan förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer