Kvinna fick tarmskada under gynbesök

Publicerad

En kvinnlig patient drabbades av en allvarlig tarmskada i samband med ett gynekologiskt ingrepp. Händelsen anmäldes enligt lex-Maria och har granskats av Inspektionen för vård och omsorg, IVO – som nu beslutat att lägga ner ärendet. Myndigheten anser att vårdgivaren i Helsingborg vidtagit de åtgärder som krävts.

Patientens livmoder ska under ett behandlingsförsök ha tagit skada och operationen tvingades därför avbrytas. När kvinnan sex veckor senare genomgick en ny planerad operation med värmebehandling av livmoderslemhinnan skadades kvinnans livmoder igen. Trots att livmodern återigen tog skada avbröts inte operationen vilket ledde till att kvinnan fick allvarliga tarmskador.

Händelsen orsakade omfattande värmeskador på patientens tunntarm och delar av tarmen opererades därför bort akut. Kvinnan fick under en tid ha stomipåse och drabbades av upprepade infektionsproblem vilket gjorde att hon tvingades vårdas på sjukhus under en längre period.

Vidtagit åtgärder

Enligt vårdgivarens interna utredning har händelsen bland annat orsakats av att man inte gjorde en riskbedömning innan ingreppet och att man inte varit uppmärksam på den redan befintliga skadan på patientens livmoder.

Region Skåne lex Maria-anmälde händelsen som nu granskats av IVO. Enligt IVO har vårdgivarens slutsatser framstått som rimliga och bedömer att vårdgivaren nu vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen. IVO avslutar därför ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.