Foto: TT

Kvinna glömdes på sjukhustoalett i flera timmar

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år ska en kvinna ha glömts bort i flera timmar under ett toalettbesök på Landskrona lasarett. En månad senare avled kvinnan. Nu anmäls händelsen.

Kvinnan skulle gå på toa på natten. På morgonen hittades hon medvetslös med svåra kramper på golvet, enligt den anmälan som en anhörig gjort till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Hon ska även ha bitit sig i tungan, som var svullen och blålila och ”stor som en boll”. Kvinnan fick föras med ambulans till Lund. En månad senare dog kvinnan och läkarna ska inte ha kunnat fastställa dödsorsaken.

Enligt de anhöriga ska kvinnan vid händelsen ha varit relativt frisk.

De anhöriga tycker nu att nattpersonalen allvarligt försummat sina arbetsuppgifter och att detta äventyrar patienternas liv. De tycker att patientsäkerheten är för dålig.

– Vi håller på att utreda händelsen och kommer med största sannolikhet att göra en lex Maria-anmälan, säger Catharina Borna, chefläkare i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.