Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Oerhört förslaget, säger prästen Fredrik Höggren i Ängelholm om den falska insamlingen till Ukraina i Svenska kyrkans namn. Hör mer i klippet. Foto: Hans Larsson/SVT

Bedragare härjar i Ängelholm – i Svenska kyrkans namn

Publicerad

Svenska kyrkan i Ängelholm varnar nu ortsborna efter flera bedrägeriförsök. Det handlar om någon som knackar dörr och försöker samla in pengar till Ukraina i kyrkans namn – en insamling som prästen Fredrik Höggren tar bestämt avstånd ifrån.

– Det är oerhört förslaget. Vår församling har ett samarbete med en församling i Zaporizjzja i Ukraina och samlar in pengar till dem. Men det görs bara via swish, aldrig genom hembesök. Detta har inget med vårt arbete att göra, säger han till SVT Nyheter.

Minst tre bedrägeriförsök

Såvitt känt har tre ängelholmare, i olika delar av staden, haft påhälsning av bedragarna som bett om pengar. Ängelholms församling har ännu inte gjort någon polisanmälan om saken.

– Vi får se om det fortsätter, i så fall gör vi en anmälan. Det viktigaste just nu är att gå ut och informera, och avråda människor från att stödja detta, säger prästen Fredrik Höggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.