Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan hämtade ut paket som skickats till henne. Sedan skickade hon dem utomlands. Nu döms hon för medhjälp till ett grovt brott. Se mer i videon ovan. Foto: SVT

Kvinna från Landskrona lurades av bedragare – dömdes själv för grovt brott

Publicerad

Hon chattade med en person som kallade sig Jeffrey och fattade snart tycke för honom. De skulle ses till jul men innan dess bad han om en tjänst. Något som i slutändan fick henne fälld för brott.

Det pågick i nästan en månad. Kvinnan från Landskrona chattade på sociala medier med en man som kallade sig för Jeffrey och som påstod sig bo i Dubai. Relationen verkade vara ömsint och snart fattade hon tycke för honom.

De bestämde en träff till jul men innan dess bad han henne om en tjänst – kunde hon hämta ut några paket?

– I det här specifika ärendet har kvinnan tagit emot en stor mängd paket. Hon har sen skickat vidare utan att göra några som helst kontroller på om det hon medverkar i kan vara något brottsligt, säger Cajsa Ernholdt, tf biträdande sektionschef på polisen i region syd.

Polisen: ”Väldigt ovanligt”

Det är just detta som gör att fallet sticker ut, enligt Cajsa Ernholdt. Kvinnan tog emot och skickade vidare paket utan att själv bli lurad på något.

– Vi har liknande modus i romansbedrägerier där den bedragna kvinnan förmås ta emot pengar på sitt konto som kommer från andra lurade kvinnor och på det sättet blir misstänka för brott. Men det här med paketen är något nytt eller i alla fall väldigt ovanligt.

Ofta kallas brott som dessa romansbedrägerier men i det här fallet blev kvinnan aldrig lurad på pengar. Därför blir hon istället en medbrottsling.

Bedrägeribrotten ökar

2014 förändrades lagen om penningtvättbrott. Det har lett till att när polisen exempelvis utreder romansbedrägerier så utreder de även om det misstänka brottsoffret kan ha begått en olaglig handling.

– Den senaste tiden har det kommit flera domar i polisområde syd där kvinnorna också dömts för brott. Det var väldigt ovanligt för bara några år sedan, säger Cajsa Ernholdt.

Samtidigt som fällande domar mot personer som utsatts för ett brott blir vanligare, ser också polisen i region syd att brott riktat mot just kvinnor ökar.

Landskronakvinnan, som förnekar att hon agerat med uppsåt och för egen vinning, dömdes till 20 800 kronor i dagsböter av Lunds tingsrätt för medhjälp till grovt bedrägeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.