Torkild Strandberg (L), kommunalråd i Landskrona. Foto: Erik Danielsson/SVT

Landskronas besked: Vi är ingen lämplig aktör att driva flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona har till skillnad från sju andra kommuner i ”familjen Helsingborg” valt att inte ta över driften av flygplatsen i Ängelholm.

– Vi har värderat att vi inte är någon lämplig aktör att driva flygplats, det är ingen kommunal kärnuppgift utan görs traditionellt av staten och i få undantag av näringslivet. Det krävs starka skäl för att en kommun ska ta på sig ett sådant uppdrag och vår bedömning är att Ängelholms flygplats inte är av den digniteten för våra skattebetalare, säger Torkild Strandberg (L), mångårigt kommunalråd i Landskrona.

Policy: Minska flygandet

Han påpekar även att kommunen har en resepolicy att minska på flygresandet.

Du menar att det finns en motsättning i detta?

– Klart att det finns en motsättning. Det är något som alla kommunerna i samarbetet har att förhålla sig tilll, säger Torkild Strandberg.

”Inte hör hemma”

Men påpekar även att Landskronas sydliga läge gör att Sturup och Kastrup är viktigare flygplatser för kommunens invånare än den i Ängelholm.

Är det inte olyckligt att ni splittrar ”familjen Helsingborg” i en så viktig fråga?

– Det här är en fråga som förts in som egentligen inte hör hemma inom ramen för samarbetet, konstaterar Torkild Strandberg.

Det är förutom Landskrona även Svalöv, Örkelljunga och Åstorp som ställer sig utanför flygplatsövertagandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.