Helsingborgshem och Hyresgästföreningen förhandlar om nästa års hyreshöjning. I nuläget står parterna långt ifrån varandra. Foto: SVT/Linda Ekström

Långt mellan parterna om nya hyran i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala Helsingborgshem har lagt 8,8 procent på förhandlingsbordet. Hyresgästföreningen har svarat med 4 procent. Och någon lösning är inte i sikte än.

Nu pågår förhandlingar om hyran för nästa år i hela Nordvästskåne. På ena sidan: Hyresgästföreningen. På andra sidan: Kommunala och privata fastighetsägare.

I Helsingborg har kommunala Helsingborgshem – med 12 000 lägenheter – redovisat ett behov på 8,8 procent. Det skulle motsvara runt 500 kronor mer i månaden för en lägenhet med 7 000 kronor i hyra.

Hyresgästföreningen har svarat: 4 procent.

Kan inte enas

Och hittills har förhandlingarna inte gått så bra – parterna har inte kunnat enas.

– Vi är beredda att förhandla, men 4 procent är för lågt, säger Tor Berger, förhandlingsansvarig hos Helsingborgshem.

Hyresgästföreningen menar däremot att det är ett motiverat bud.

– Vi har haft två år som varit tuffa. Läget är inte lättare detta året för hyresgästerna och vilken hyresjustering vi än kommer överens om kommer denna också slå väldigt hårt, säger Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgästföreningen Helsingborg.

Helsingborgshem: ”Extremt kostnadsläge”

Parterna ska mötas igen nästa vecka.

– Ambitionen är fortfarande att hitta en lösning. Men vi har ett extremt kostnadsläge. 8,8 procent täcker knappt våra räntekostnader och så är det fler kostnadsökningar på det, säger Tor Berger.

Hyresgästföreningen delar inte Helsingborgshems bild av behovet.

– Hyresgästerna har ju allra högsta grad en kostnadsökning som ska väga lika tungt. En hyreshöjning är permanent medan höjda räntor och så vidare är något som kan ändras, säger Sofie Lindberg.

Om inte parterna kan enas lämnar förhandlingarna över till Hyresmarknadskommittén som då får sista ordet.

– Vi ska inte sticka under stol med att vi som parter står en bit ifrån varandra. Men vi är optimistiska över att vi ska komma överens, säger Sofie Lindberg.

I år höjdes Helsingborgshems hyror med 4,8 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Representanter för hyresvärdar och Hyresgästföreningen sitter i förhandling för att komma fram vilken hyresökning som kan väntas nästa år. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.