Lärare i NV-Skåne skickade nakenbilder till elev

Uppdaterad
Publicerad

Läraren som jobbar på en grundskola i nordvästra Skåne har i förhör erkänt att han både skickat bilder och efterfrågat nakenbilder på eleven som är under femton år och därmed betraktas som minderårig.

Läraren har enligt åtalet skickat minst trettio bilder på sitt ansikte, nakna överkropp och i några fall även sin nakna underkropp. Läraren har även i chatt med eleven frågat efter nakenbilder på henne, något han förmått henne att skicka.

Polisen har både sparade konversationer och bilder som bevis mot mannen som i förhör erkänt. Brottet han åtalas för är sexuellt ofredande som kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Läraren har avskedats

Mannens kontakter med eleven skedde under påskledigheten. Läraren som var anställd på skolan stängdes först av i väntan på utredning men har nu avskedats.

I dokumentet framgår det att skolan ser extra allvarligt på hans agerande eftersom han utnyttjat en person i ”tydlig beroendeställning”.

– Vi är chockade över den här händelsen. Alla elever ska känna sig trygga i vår verksamhet, så det som hänt är väldigt allvarligt, säger verksamhetschefen för grundskolorna i den aktuella kommunen.

Eleven berättade

Skolan har valt att inte gå ut med information om det inträffade till samtliga elever och vårdnadshavare. Det var eleven själv som valde att berätta om händelsen till en annan lärare på skolan, varpå man direkt gjorde en polisanmälan.

– Vi har inte kunnat kommunicera detta med fler än de direkt berörda eftersom det rått förundersökningssekretess. Däremot har vi försökt vara väldigt uppmärksamma på om någon ytterligare elev skulle varit drabbad.

Hur mår eleven idag?

– Det kan jag inte uttala mig om, men vi har haft en tät dialog med föräldrarna och försökt säkerställa att de och eleven har det stöd de behöver.

SVT Nyheter Helsingborg har även sökt rektorn som inte vill kommentera händelsen.

Sexuellt ofredande

Den som sexuellt berör ett barn under 15 år eller får barnet att medverka i någon form av sexuell handling, som inte är sexuellt tvång eller våldtäkt, döms för sexuellt ofredande. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

Till sexuellt ofredande räknas även blottning och liknande handlingar som är ägnat att väcka anstöt.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.