Läraren har fått stödsamtal men det har inte förändrat hennes beteende. Foto: TT

Skolinspektionen: Lärare skrämmer barn – kräver att legitimation återkallas

Uppdaterad
Publicerad

Hon har skrikit och använt sig av nedtryckande metoder. Det anser Skolinspektionen som nu yrkar att läraren, som varit verksam vid ett flertal skolor i nordvästra Skåne, ska få sin lärarlegitimation återkallad.

En utredning som Skolinspektionen gjort visar att det uppstått problem på de flesta skolor i nordvästra Skåne som läraren arbetat på de senaste tio åren.

Den anmälda läraren har skrikit, varit hård och otrevlig mot barn – vissa elever har vägrat att bli lämnade ensamma med henne. Hon har blivit arg när elever inte förstått, hotat ett barn att äta upp maten och använt sig av nedtryckande metoder.

Så står det i den utredning som lämnats till Lärarnas ansvarsnämnd (LAN), som är den instans som kan återkalla lärarlegitimationer och utdela varningar.

Blivit omplacerad

Utredningen visar att läraren under åren fått stödsamtal och stöd i klassrummet. Hon har omplacerats till andra skolor och fått arbeta med äldre elever.

Men åtgärderna har inte ändrat hennes beteende, enligt Skolinspektionen.

Läraren säger själv att det varit ansträngt i arbetslagen och att andra kollegor talat illa om henne. Hon tycker att man måste få höja rösten som lärare och förstår inte vad hon gjort fel eller vad hon skulle kunna ändra.

Återkallad lärarlegitimation

Sedan 2012 har totalt 20 legitimationer återkallats i landet, enligt Nils Penton, jurist på Skolverket.

33 varningar har tilldelats under samma period.

Går det i praktiken att arbeta som lärare utan legitimation?

– Det är upp till huvudmannen som anställer läraren, men i praktiken är det svårt att få en anställning eftersom du inte kan sätta betyg självständigt. Enligt skollagen kan den som saknar lärarlegitimation endast anställas ett år i taget, säger Nils Penton.

Det är också Lärarnas ansvarsnämnd som kan besluta om att den som fått sin legitimation återkallad ska få den tillbaka.

Hittills har inga sådana fall prövats.

– Men nu har vi fått in vår första ansökan som ska prövas i höst. Det är en lärare från Skåne som förlorat sin legitimation och nu ansöker om att få tillbaka den.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att läraren fått sin legitimation återkallad. Rätt ska vara att Skolinspektionen yrkar på att hon ska få den återkallad. Ytterst är det Lärarnas ansvarsnämnd som beslutar i ärendet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.