De sex anställda på Ängslyckan som stängdes av fick aldrig någon förklaring, menar Kommunalfacket. Foto: TT

Facket: Ingen information till de sex anställda om skälet till avstängning

Uppdaterad
Publicerad

Sex anställda fick lämna sina jobb på äldreboendet Ängslyckan – men utan förklaring. Det hävdar Kommunalfacket som ser allvarligt på det. Liksom på att anställda där i ett par år har slagit larm om dålig arbetsmiljö.

För ett tag sedan kallades sex anställda på vårdboendet Ängslyckan i Svalövs kommun in till sin arbetsgivare.

Där fick de enligt facket Kommunal beskedet om att de stängs av från sina jobb.

Personalgrupp avstängd i Svalöv

– Beskedet föregicks inte av någon dialog eller förklaring. Det är anmärkningsvärt och det ser vi allvarligt på, säger Karin Sjunnesson, Kommunalfackets ordförande i Svalöv.

Det är en av de frågor som hamnar på förhandlingsbordet mellan Kommunal och arbetsgivaren Svalövs kommun som nu drar igång efter avstängningen och efter de två rapporter som låg som grund för kommunens anmälningar enligt både lex Sarah och lex Maria.

Flera larm om arbetsmiljön

En annan fråga som troligen också hamnar där är arbetsmiljön. Sedan 2018 har flera tillbudsrapporter lämnats in till kommunen från anställda på Ängslyckan.

– Det har handlat om för för lite personal, arbetsskador och dålig arbetsmiljö. Det ser vi också väldigt allvarligt på, säger Karin Sjunnesson.

Hon anser att åtgärder som arbetsgivaren satt in inte har räckt till.

För många medarbetare

– Vi ansåg att cheferna i första linjen, alltså enhetscheferna, hade för många medarbetare. Men på Ängslyckan behöll man den gamla ordningen, enhetschefen har cirka 40 anställda under sig, fördelat på fyra olika verksamheter, säger Karin Sjunnesson.

Hon har deltagit i arbetet med utredningen kring kommunens lex Sarah-anmälan som de sex anställdas representant. Men med hänvisning till pågående förhandling vill hon inte svara på frågor om huruvida beskrivningen enligt facket är rättvisande.

”Vi informerade hela gruppen”

Vård- och omsorgschef Madeleine Moberg anser att de sex personerna fått information om orsaken till sin avstängning.

– De stängdes av i samband med att utredningen av totalt elva avvikelser inleddes. Och vi förklarade att det berodde på att de var inblandade i samtliga.

– När rapporten var färdig gick vi igenom hela utredningen med dem och förvarnade om en kommande varning och omplaceringar.

Mellan åren 2018 och 2000 lämnades 197 tillbudsanmälningar in från Ängslyckan, plus fyra olycksfall.

– Det handlar ju om händelser som kunde lett till problem om inget görs. Det är inte så mycket jämförelsevis, tycker Madeleine Moberg.

Däremot anser även hon att 40 personer är för många för en enda chef att ha under sig.

– Mellan 30 och 35 är mer rimligt och från och med den här veckan går vi ner till det. Men å andra sidan har enhetschefen haft två assistenter till sin hjälp och jag kan inte se att verksamheten har blivit lidande, säger Madeleine Moberg.

När det gäller om personalstyrkan var tillräcklig så hänvisar Madeleine Moberg till vårdtyngdsmätningar som visade på en låg vårdtyngd på Ängslyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Personalgrupp avstängd i Svalöv

Mer i ämnet