Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Persson är docent i akvatisk ekologi. Foto: Per Lärka

Lax och ål troliga vinnare när kraftverk runt Klippan rivs

Uppdaterad
Publicerad

Efter omfattande provfiske i Rönne å, där tre vattenkraftverk ska rivas, kan forskare konstatera att båda laxen och ålen blir de stora vinnarna när ån öppnas upp för vandrande fiskarter.

Forskare från Lunds universitet genomförde provfisket i hela Rönne å under sommaren 2019. Detta för att dels fastställa vilka fisktyper som idag finns i det drygt 8 mil långa vattendraget, dels för att kunna se vilka förändringar som sker när de tre kraftverken runt Klippan har rivits. Inom inte allt för många år kommer vattnet åter att kunna flöda fritt från Västra Ringsjön ut till Skälderviken.

Havsvandrande fiskar gynnas

Och med ledning av resultaten från förra sommarens provfiske kan forskarna redan nu förutspå hur fiskbestånden i Rönne å kommer att förändras.

– De arter som kommer att tjäna mest på att kraftverken försvinner är de havsvandrande fiskarna. Lax, havsöring men också ålen kommer att gynnas, berättar Anders Persson, akvatisk ekolog vid Lunds universitet.

Kraftverken har i många år utgjort ett effektivt hinder för den här typen av fiskar att vandra uppströms Rönne å, förklarar Persson.

Vandringar åt båda hållen

Ett av målen med att återställa Rönne å och dess naturliga flöde är att kunna etablera ett ännu bättre fiskevatten än vad ån redan är. Något som sannolikt kommer att lyckas, bedömer Anders Persson.

För ålens del kommer dess vandringar att kunna ske åt båda hållen i ån. Inte minst blir det möjligt för den ål som med jämna mellanrum sätts ut i Ringsjöarna att ta sig hela vägen till Sargassohavet för att fortplanta sig och sedan återvända. Något som tidigare hindrats av kraftverken i Rönne å.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer