Helsingborgs stad satsar bland annat 78 miljoner på trygghetsreformer och både skolan och vård- och omsorgen får 60 miljoner vardera. Foto: Björn Lindgren / TT

Ljusning i Helsingborgs stads ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Det ljusnar för Helsingborgs stads ekonomi. Samtliga nämnder ska få en kostnadsuppräkning på tre procent och utöver det satsar staden ytterligare cirka 245 miljoner kronor på verksamheterna.

Hela Helsingborgs stads budget är på ungefär tio miljarder. Totalt tillförs nämnderna, med kostnadsuppräkningen inräknad, drygt 600 miljoner mer 2025 jämfört med vad de fick i år.

– Det här innebär en av de största uppräkningarna i mannaminne, säger kommunalrådet Christian Orsing (M).

Det är totalt 245 miljoner där vi kan utläsa den politiska viljeinriktningen hos styret (Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna). Av dessa miljoner satsas mest på trygghetsreformer, nämligen 78 miljoner.

Det sker till exempel både i form av förebyggande åtgärder kopplade till socialnämnden för att bättre möta upp unga i kriminella livssituationer, men även fler kameror och resurser till en trygghetscentral och cybersäkerhet.

50 miljoner till skolan

Både skolan och vård- och omsorg får politiska tilldelningar på vardera ungefär 60 miljoner kronor.

Där skolan får cirka 50 miljoner att generellt höja kvalitén för.

Det finns en stor oro hos lärare att det skurits ned kraftigt på skolan tidigare och att man är rädd för att förlora jobbet, kommer de här femtio miljonerna att räcka?

– Lokalt på enskilda skolor kan det bli personalförändringar i och med att elevantalet förändras. Men det här är en kraftfull satsning så det kommer finnas pengar.

30 miljoner vill det politiska styret lägga på att göra Helsingborg till en ”grönare och härligare stad”. Där ingår lekplatsbyggen för 15 miljoner, ett områdes bibliotek i Mariastaden för tre miljoner, men även att få helsingborgare att skräpa ned mindre i vår stadsmiljö.

– Vi måste införa någon form av riktad kampanj för att bryta beteendet, där vi ser en negativ trend att det skräpas ned allt mer, konstaterar Christian Orsing (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.