Enligt åklagaren riskerar kartläggningen att skada rikets säkerhet. Foto: SVT

Man misstänks ha samlat in hemliga uppgifter om försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare väcker åtal mot en man i 50-års åldern som misstänkt för grov befattning med hemlig uppgift. Mannen som är hemmahörande i nordvästra Skåne ska ha kartlagt 37 svenska militäranläggningar.

Åklagaren är fåordig om detaljerna i det material som mannen misstänks ha samlat in. Det ska röra sig om bilder och annan information som åklagaren anser kan skada rikets säkerhet.

– Det är allvarligt eftersom det ytterst handlar om vår försvarsförmåga. Jag och försvarsmakten bedömer att det är allvarligt att inneha de här uppgifterna, bland annat på grund av hur de förvaras – på datorer som är öppna och uppkopplade till internet till exempel, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Militärt överintresserad

Åklagaren misstänker däremot inte att mannen har samlat uppgifterna med syfte att sprida vidare. Det ska i stället röra sig om en så kallad ”MÖP” – militärt överintresserad person.

– Det finns vissa nätverk, ofta bestående av medelålders män, som intresserar sig mycket i försvaret. Den nu misstänkta har gjort detta för han helt enkelt är väldigt, väldigt intresserad av den här typen av material, säger Mats Ljungqvist.

Kan leda till fängelse

Detta är det andra fallet på kort tid där någon åtalas för att ha samlat in uppgifter om militära anläggningar. I förra veckan dömdes en man i Göteborg till ett års fängelse för att ha samlat in uppgifter om 36 militära skyddsobjekt i Sverige.

– Jag skulle säga att fallen är snarlika och jag anser att ett års fängelse är lite väl låg påföljd för det här brottet, säger Mats Ljunqvist.

Enligt Åklagarmyndigheten pågår just nu flera utredningar mot ett tiotal personer som ska ha samlat uppgifter på liknande sätt.

Mannens försvarare, Lars Edman, säger till SVT att hans klient nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.