Han delade betalkanaler och tog betalt Foto: TT

Man dömd att betala över 850 000 till tv-bolag

Uppdaterad
Publicerad

En man bosatt i Ängelholm har blivit dömd till villkorlig dom för brott mot lagen förbud beträffande viss avkodningsutrustning. Han ska också betala 854 585 kronor plus ränta till två av Sveriges största tv-bolag.

Det mannen dömts för kallas för ”Card sharing” och innebär att betalkanaler delas via nätet eller parabol. Tv-kanalerna kan sen ses via särskilt anpassade digitalboxar. Enligt domen ska mannen ha haft intäkter på minst 70 000 kronor.

Ett bankkonto knutet till den dömde mannen förekom i mejl med betalningsanvisningar för de som tog del av det olovligen delade innehållet.

Nekar till brott

Den dömde mannen nekar till brott. Men tingsrättens bedömning är att åklagarens påstående är belagt.

– Genom den omfattande skriftliga och tekniska utredningen och den muntliga bevisningen finner tingsrätten därför att åklagarna styrkt sitt påstående, står det i domen.

De återkommande inbetalningar på mannens konto, en fil med namnuppgifter och konfigureringar på mannens dator samt en box konfigurerad för ”card sharing” räknas upp som skriftlig och teknisk bevisning.

Flera av personerna som haft de anpassade digitalboxarna har också berättat om att pengarna var för boxarna och ”card sharing”.

Personerna som nyttjade betalkanalerna har fått strafföreläggande på 40 dagsböter. Det motsvarar mellan 2000 och 40 000 kronor, beroende på personernas ekonomiska omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.