Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man döms nu för att ha attackerat och misshandlat flera personer i en matbutik i Helsingborg – se filmer från övervakningskameror och hör hur det gick till i klippet ovan. Foto: Polisens förundersökning

Man gick till attack i matbutik i Helsingborg – misshandlade sex personer

Uppdaterad
Publicerad

Mannen misshandlade sex personer inne i matbutiken i Helsingborg. Han övermannades av kunder och kunde senare gripas av polis.

Nu döms han till skyddstillsyn för attacken.

Det var i slutet på februari i år som en man i 30-årsåldern gick efter en flicka i en matbutik på Tågaborg i Helsingborg. Mannen upplevde att de andra kunderna i matbutiken var hotfulla mot flickan. Vid gripandet skrek han att han skyddade flickan mot bland annat pedofiler.

Övervakningsfilmer visar att flickan flera gånger försökte gå från mannen men att han fortsatte att följa efter och gav henne en kram.

Attackerade flera kunder

Vid kassan slog det slint för honom och han gick till attack mot kunderna i butiken. Först misshandlade han en äldre man så illa att offret bröt näsan och fick en skallfraktur. Därefter gick han till attack mot ytterligare fem andra personer inne i butiken.

Mannen hävdar att han agerade i inbillat nödvärn. Den bedömningen delar inte Helsingborgs tingsrätt utan dömer honom för sex fall av misshandel, varav en grov. Åklagaren hade yrkat på grovt brott i fyra fall.

– På domen som helhet känner jag mig besviken, det är olyckligt att tingsrätten har gjort helt andra bedömningar än jag, säger åklagare Linda Jeppsson Linderström som kommer att överklaga domen.

Påverkad av narkotika och led av psykos

Brottens straffvärde motsvarar fängelse i två år och fyra månader men enligt ett läkarutlåtande från Rättsmedicinalverket begick han gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning som ska varit drogutlöst. Men eftersom han inte längre lider av en allvarlig störning kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård.

Tingsrätten dömer honom till skyddstillsyn och att betala skadestånd på drygt 240 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.