Explosionen inträffade i källaren under en barnavårdscentral. Foto: Mikael Nilsson

Man döms till tre års fängelse för explosion i källare

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern som greps i samband med en explosion i Helsingborg förra året döms nu till tre års fängelse för mordbrand.

Det var strax efter klockan två natten till den 27 augusti som vittnen hörde en explosion och fönster som krossades på Södergatan i centrala Helsingborg. Vittnena såg sedan en man komma haltande ut från byggnaden efter några minuter och att han sedan försökte göra sig av med sina kläder.

Försvarets teori är att mannen anlagt en explosion där en glasruta hamnat över honom. De tror att han sedan tog sig ned i källaren för att inspektera skadorna. När han använde tändaren för att lysa så ska ytterligare en explosion ha utlösts. Då skadades mannen av en vägg som föll över honom.

Blodspår kopplar mannen till platsen

Polisen ska ha hittat brända pappersbitar, motorolja och en tändare i källaren. Blodspår hittades i källaren och undersöktes av Nationellt forensiskt centrum som kopplar mannen till platsen. Hans skador ska också matcha de som uppkommer vid en explosion.

Mannen nekar till brott. Han säger att han grillat dagen innan och att han måste ha fått olja på kläderna av misstag. Han säger att han skulle köpa mat efter ett sent arbetspass och kom gående på Södergatan, men att han fick en glasruta i huvudet och inte minns mer efter det.

Döms till fängelse

Mannen döms nu till fängelse i tre år för mordbrand. Han ska dessutom betala skadestånd till fem personer och fyra försäkringsbolag. Skadestånden består av personernas självrisk och försäkringsbolagens kostnader för explosionen, totalt en summa på 48 635 kronor.

Enligt fastighetsägarna kommer det att kosta över fyra miljoner kronor att reparera skadorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från platsen i videon. Foto: Mikael Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.