Enligt ett vittne stod mannen på huk i det provrum som är markerat med blått kryss och fotograferade under skynket in i det provrum som är markerat med grönt kryss Foto: Polisens förundersökning

Man smygfotade kvinnor i omklädningsrum på Väla

Uppdaterad
Publicerad

Det var i somras som den medelålders mannen smygfotograferade elva kvinnor i omklädningsrummen i flera klädbutiker på Väla.

En av kvinnorna upptäckte mannen medan hon provade kläder. Han sträckte in en mobil under skynket och hon greppade genast tag i hans arm, men visste inte då hur länge han hunnit filma.

Enligt rätten är det bevisat att mannen filmat elva kvinnor i just omklädningsrum.

Mannen har erkänt att han äger en så kallad ”spionutrustning” och att han använt den på Väla. Nu döms han till villkorlig dom och böter på 3 000 kronor. Han ska dessutom betala skadestånd på 5 000 kronor till kvinnan som upptäckte honom.

Frias från sexuellt ofredande på badstrand

Mannen åtalades även för ett sexuellt ofredande på Gröningen i Helsingborg förra sommaren. En kvinna som solade upptäckte att han närmade sig henne bakifrån med sin mobil. Kvinnan påstår att hon såg en blixt.

Mannen har erkänt att han var på plats. Men tingsrätten gör bedömningen att det inte går att döma honom för sexuellt ofredande eftersom utredningen inte kunnat visa att några närbilder tagits.

Tingsrätten skriver att mannens närmande med kameran ”uppenbarligen i syfte att fotografera utan samtycke”  varit både ”integritetskränkande och mycket ohyfsat” men att avståndet på 1-3 meter gjort att hans närmande inte kan bedömas som ett intrång i kvinnans fredade zon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.