Mängder av döda fiskar, fåglar och sälar fastnar i spökgarn. Foto: Havsresan

”Garvade dykare grät när de kom upp på land”

Uppdaterad
Publicerad

Spökgarn är tappade fisknät. De sjunker ner till botten och fastnar ofta vid gamla båtvrak. Där fortsätter de fiska år efter år. Och tusentals fiskar och andra djur fastnar och dör.

Havsresan är ett återkommande projekt där många dykare och forskare samlas på ett ställe och kartlägger livet under ytan, finansierade av kommuner, myndigheter och organisationer.

I år kom Havsresan till Helsingborg, och Öresund var i fokus.

– Stora delar av botten var i bra skick, berättar Jonny Magnusson, mångårig dykare vid sportdykarklubben Delfinen i Helsingborg.

Spökgarn en dödsfälla

Men dykarna hittade också mängder av spökgarn, speciellt kring två båtvrak på Öresunds botten. Lager på lager av borttappade nät har fastnat på vraken och blivit en dödsfälla för fiskar, fåglar, sälar och tumlare.

För spökgarnen slutar aldrig att fiska.

– Det är fruktansvärt att se alla dessa döda och halvdöda djur. Det är ett oerhört lidande. Garvade dykare grät när de kom upp på land igen, säger Jonny Magnusson.

Spökgarn är ett problem som finns i hela Öresund och även i Östersjön. Det handlar om hundratals kilometer nät och mängder av död fisk och andra djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.