Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samhällsstrategen Emma Johansson vill synliggöra Helsingborgs stads arbete med mänskliga rättigheter. Följ med till Nordens största forum för MR-frågor i inslaget. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Mänskliga rättigheter i fokus: ”Vi behöver alla kavla upp ärmarna”

Publicerad

Folkbildning. Lika rätt till arbete och systematisk inkludering. Utvecklingen för mänskliga rättigheter i Sverige. Det är några av ämnena när Nordens största forum för mänskliga rättigheter går av stapeln i Helsingborg.

Under torsdagen, fredagen och lördagen pågår Mänskliga rättighetsdagarna på Helsingborgs arena. Tillsammans med Region Skåne och Länsstyrelsen Skåne är Helsingborgs stad lokal värd för evenemanget, efter att ha tagit emot facklan från förra årets värdstad Örebro.

– Det är spännande att ta del av hur andra kommuner jobbar rent praktiskt och hitta inspiration till nya arbetssätt och metoder för att stärka vårt arbete med mänskliga rättigheter, säger Emma Johansson, samhällsstrateg vid Helsingborgs stad.

Varje år möts representanter från myndigheter, universitet och civilsamhällesorganisationer för att utbyta erfarenheter, diskutera utmaningar samt fördjupa kunskapen i mänskliga rättigheter. På den långa listan av arrangörer finns bland annat Föreningen Ordfront, Amnesty och Ibn Rushd studieförbund.

Rätten till arbete och utbildning i centrum

Och högst upp på årets agenda står rätten till utbildning och arbete.

Detta är även ett av de områden som den oberoende myndigheten Institutet för mänskliga rättigheter kartlagt.

– Det finns stora utmaningar när det gäller barn och elever med funktionsnedsättning när det kommer till rätten till utbildning, många får inte det stöd som behövs, berättar direktören Fredrik Malmberg.

Lockar besökare från hela landet

En av årets besökare är specialpedagogen Annika Åkerström. Tillsammans med en busslast gymnasieelever har hon tagit sig från Jönköping till Helsingborg för att fördjupa sig i frågor kopplade till mänskliga rättigheter.

Av extra stort intresse för henne är strategier för inkludering i skolan och funktionsrätt. Och bland de drygt 150 programpunkterna tycks det finnas något för alla.

– När jag arbetar med ungdomarna hör jag att de är omvärldsintresserade, så jag tror att det finns mycket spännande för dem att lyssna på också, säger Annika Åkerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.