Rolf Landin är en av flera helsingborgare som delat med sig av sina minnen i ett unikt samverkansprojekt mellan Lunds universitet och Helsingborgs stad. Många av hans kollegor fick smeknamn, själv kom han att kallas ”Mannekängen”. Foto: SVT

Minnen från hamnen – viktiga byggstenar när ny stadsdel växer fram

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Landin var hamnarbetare i mer än 40 år. Han är en av flera som delat med sig av sina minnen i ett unikt stadsplaneringsprojekt. Nu kan en kran i hamnen uppkallas efter hans gamla kollega.

För ett drygt år sedan efterlyste Helsingborgs stad och Lunds universitet minnen och berättelser från hamnen.

”Historien spelar roll”

Syftet var att låta människors berättelser ta plats i den nya stadsdelen som växer fram i Oceanhamnen.

– Om man ska skapa en stadsdel som betyder något för människor så tror jag att historien spelar en viktig roll, säger Jessica Engvall, enhetschef på samhällskommunikation.

En av dem som nappade var Rolf Landin, som arbetat mer än 40 år i hamnen. Han var kranförare och minns sin gamla arbetsplats med värme.

– Det var en fin kamratskap, mycket slit förstås och ibland väldigt långa dagar, säger han.

Gullberg och korven

Via Rolf har projektledarna fått tag i flera andra hamnarbetare. Många minns särskilt en person – kranföraren Bertil Gullberg.

– Han brukade sitta upp i kranen och äta sin lunch, en falukorv. Det är mitt starkaste minne av honom, skrattar Rolf.

Nu finns det ett förslag om att kranen, som står placerad i en framtida park i Oceanhamnen, ska heta just Gullbergs kran.

Berättelserna har resulterat i en digital rundvandring i Helsingborgs guide-app.

– Vem som helst som är nyfiken på historien kan ladda ner turen och själv gå runt här och lyssna, och titta på bilder, säger Jessica Engvall.

Hör Rolf Landin berätta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.