Eva Nilsson och dottern Michelle Nilsson. Foto: Leonora Toplica

Mor och dotter handlar mat åt folk i karantän

Publicerad

På Facebook publicerade Eva och hennes dotter Michelle Nilsson från Höganäs ett inlägg där de erbjöd sig att hjälpa folk som sitter i karantän med att handla. Nu har listorna börjat ramla in.

– Det känns varmt i hjärtat att man har hjälpt en familj nu, säger mamman Eva Nilsson.

Eva och Michelle Nilsson jobbar i olika kommuner inom vården men kände att de ville göra mer.

– Vi sitter just nu i en svår situation i Sverige och i världen. Kan alla dra ett litet strå och hjälpa till så tror jag att vi kan lösa den här situationen, säger mamman Eva Nilsson.

Hjälpa vårdpersonal

För att minska belastningen på vården, så vill de hjälpa personer i riskgrupper så att de inte utsätts för risken att bli smittad.

– Vi belastar sjukvården och dess personal. Då kände vi som volontärer att vi kan hjälpa till med att handla, så att vårdpersonal kan lägga fokus på att vårda.

Har många hört av sig?

– Det kommer mer och mer. Jag tror att det handlar om att någon ska börja be om hjälp och få den tjänsten som de begär. När det väl syns så kommer fler att våga höra av sig, säger Michelle Nilsson.

Flera bedrägerier

I samband med coronavirusutbrottet har många tagit liknande initiativ runt om i landet. Men allt har inte varit i hjälpande syfte. Enligt polisen i nordvästra Skåne har det kommit upp fall där brottslingar har lurat de äldre genom att ta emot pengar i form av swish – utan att leverera maten.

– För att folk ska vet att vi är seriösa och inte är bedragare så har vi lämnat ut våra telefonnummer. Vi är lätta att hitta i kommunen, då kan de se var vi bor och vilka vi är, säger Eva Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.