Håkan Persson, teaterkonsulent, och Annelie Ingvarsson, antikvarie, jobbar på Landskrona museum som efterlyser minnen från tiden med Skånska teatern i Landskrona. Foto: Cecilia Hedlund

Alla tjänade lika mycket – alla hjälptes åt med städningen

Uppdaterad
Publicerad

Alla hjälptes åt med städningen. Och alla hade lika lön – med undantaget att kvinnorna fick menstillägg.

Under sådana villkor arbetade medlemmarna i Skånska teatern. Nu söker museet minnen från den tiden.

1970-talet var de fria teatergruppernas tid i Sverige. Skånska teatern kom till Landskrona 1974 med löfte om att fritt få använda den mestadels tomma teatern. Gruppen hade en tydlig idé om hur de ville arbeta och vilken slags teater de ville skapa. Och publiken strömmade till – plötsligt drog teatern fulla hus.

Muséet söker minnen

Landskrona museum saknar inte föremål från tiden med Skånska teatern. Det finns tusentals fotografier, mängder av scenkläder, rekvisita och tidningsartiklar. Men nu är det något annat man söker till en ny utställning om teatereran.

Landskrona

 – Vi har inte så många personliga berättelser. Det vill vi luska fram, säger Annelie Ingvarsson, antikvarie vid Landskrona museum. 

Kollektivt arbete

På Skånska teatern formades skådespelare som Rolf Lassgård och Peter Haber. Även Håkan Persson, präglades av tiden i gruppen. Han fick jobb som ljudtekniker och blev så småningom teaterproducent.

Politiskt stod gruppen till vänster. De ville att jämställdhetsideal skulle prägla arbetsvillkoren. Alla medlemmar i ensemblen tjänade lika mycket pengar. Med ett undantag.

– Kvinnorna hade ett särskilt menstillägg på lönen, säger Håkan Persson.

Han berättar även om gemensamma städscheman.

– Oavsett vad du jobbade med så skulle alla städa klockan tre på fredagar. Jag har hittat ett gammalt städschema där jag sett både Peter Habers och Rolf Lassgårds namn, säger han.

”Hela ensemblen gick utklädda på stan”

Skånska teatern hade målet att nå helt nya publikgrupper genom att arbeta utåtriktat. Gruppen besökte arbetsplatser där de gav smakprov på kommande föreställningar.

– Inför premiärer kunde hela ensemblen gå ut utklädda på stan. Dom sjöng och spelade, och passade på att sälja biljetter, berättar Håkan Persson.

Jobbade nära amatörer

Skånska teatern hade som mål att arbeta utåtriktat och nära amatörer. Därför bildades amatörteaterförening, Harlekin. Föreningen arbetade både med egna föreställningar och tillsammans med den professionella ensemblen.

Några föreställningar som spelades av Skånska teatern under 70- och 80-talen var Mary Anderssons Maria från Borstahusen, En midsommarnattsdröm, Robin Hood och Gökboet.

Skånska teatern lades ner 1994. Nya Skånska teatern uppstod som ett kommunalt bolag därefter, men avvecklades 2003.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona

Mer i ämnet