Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie-Lisa Saliba studerar till kantor vid Musikhögskolan i Malmö. I klippet berättar hon om att bli kyrkomusiker och om den akuta bristen inom Svenska kyrkan. Foto: Joel Sund/SVT Nyheter

Musiken tystnar i kyrkorna – akut brist på kyrkomusiker i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut brist på kyrkomusiker inom Svenska kyrkan och allt värre kommer det att bli på grund av stora pensionsavgångar. Marie-Lisa Saliba, 23, går mot strömmen och studerar för att bli kyrkomusiker.

Inom 15 år kommer hälften, drygt 1 000 kyrkomusiker, att pensionera sig, enligt Kyrkomusikernas riksförbund.

– Jag tycker givetvis att det är jättetråkigt, det är synd, men jag förstår hur det har tagit sig dit, säger Marie-Lisa Saliba, student på Musikhögskolan i Malmö.

Enligt Svenska kyrkan skulle det behövas 700 nya kyrkomusiker 2020-2030, men påfyllnaden per år har varit knappt hälften så stor som den behöver vara. För få studerar till kantor och organist.

Marie-Lisa Saliba går andra året på kantorsutbildningen.

– Jag får hålla på med något jag tycker är kul, som jag utvecklat under så pass många år och hamnar i en miljö som jag trivs väldigt bra i.

Landsomfattande brist

Alla tretton kyrkostift i landet utom två vittnar om en brist på kyrkomusiker redan i dag.

– I grunden är det väldigt allvarligt. Musiken är en oumbärlig pelare i vad vår kyrka är, säger Ola Johansson, kyrkoherde i Örkelljunga kyrka.

Många stift ser att det är svårt att hitta behöriga kyrkomusiker till landsbygdsförsamlingar. Örkelljunga kyrka är en av många som haft svårt att hitta personal. Lösningen där blev att kyrkomusikern som skulle gå i pension kunde tänka sig att bli kvar.

– Det är redan en utmaning att hitta kyrkomusiker och det kommer att bli det allt mer framöver, säger Ola Johansson.

Var fjärde över 60

En fjärdedel av alla kyrkomusiker är över 60 år.

Enligt stiften har bristen många orsaker – allmän sekularisering, mindre intresse hos unga för att spela musik – men många pekar på att kyrkomusikertjänsterna kommunaliserades 1990 och då försvann musikernas lagstadgade undervisningsplikt. 2000, när stat och kyrka skiljdes åt, försvann kyrkans plikt att erbjuda fri musikundervisning.

Många stift måste ta in musiker utan behörighet för att klara situationen.

– De som inte har en utbildning har inte samma erfarenhet som vi har och då blir det inte av samma kvalitet. Jag tror inte att Svenska kyrkan hade mått bra av att ha anställda musiker som inte kan det vi kan, säger Marie-Lisa Saliba.

Att studera till kyrkomusiker

Det finns olika vägar för att bli kyrkomusiker,  men alla behöver avlägga Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen. Det går att studera både på högskola och folkhögskola, antingen till kantor eller till organist. Organistutbildningen kräver en treårig konstnärlig kandidatexamen samt ett års pastoral utbildning i Svenska kyrkans regi.

Kyrkomusiker får lära sig bland annat orgelspel, sång, kör- och ensembleledning, piano, liturgik och gudstjänstteologi.

Högskolor:

  • Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet
  • Kungliga musikhögskolan i Stockholm
  • Marie Cederschiöld högskola (avvecklar verksamheten)
  • Musikhögskolan i Malmö
  • Musikhögskolan i Piteå

Folkhögskolor:

  • Geijerskolan
  • Hjo folkhögskola
  • Mellansels folkhögskola
  • Oskarshamns folkhögskola

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.