Musikern utsattes för rasistisk attack på tåget

Uppdaterad
Publicerad

Saleh Mbamba, poet, musiker och lärare från Helsingborg, utsattes för en rasistisk attack på pendeltåget. Han spelade in påhoppet, som nu får stor spridning. ”Jag vill att alla som aldrig får en ursäkt ska få det”, säger han.

En onsdagkväll på ett fullsatt pendeltåg i Stockholm. Saleh, som är på besök i staden, snackar med en vän i telefon. Vännen har veckan tidigare utsatts för ett rasistiskt påhopp.

– Jag har mina hörlurar på mig och snackar med honom om det. Jag märker samtidigt hur en man sätter sig mitt emot mig och börjar le mot mig, säger Saleh.

Han tar av sig hörlurarna. Då börjar attackerna.

Mannen gör verbala påhopp mot Saleh för hans hudfärg och anklagar honom för att inte höra hemma i Sverige. Han kallar honom ord som “skithög”, “neger” och en “djävla fitta”.

Bemöter med ord

– Han attackerade mig med garden nere, gick loss och kastar ur sig spydigheter. Mitt enda vapen är mina ord så jag försökte prata med honom, säger Saleh.

Samtidigt väljer Saleh att spela in attacken med sin mobiltelefon. SVT Nyheter Skåne har tagit del av den sjutton minuter långa ljudfilen.

Mannens attacker hörs tydligt. Man hör också att flera passagerare på pendeltåget reagerar, bland annat en ung tjej som ber mannen att lägga av.

– Jag var tvungen att få med detta på band. Framför allt på grund av erfarenhet; det är inte ofta som människor tror på dig när sådant här händer – men det händer hela tiden. Det finns människor som utsätter andra för detta när de vet att de komma undan med det, säger Saleh.

– För en gångs skulle ville jag inte att detta skulle gå ohört. Det måste fram: Människor måste få höra bevis på den här vågen av dold rasism som finns i samhället.

”Ett maktspel”

En del av attacken som etsat sig fast i Salehs tankar är en av mannens sista kommentarer. Strax innan Saleh stiger av pendeltåget säger mannen “Ska man inte kunna skoja?”

– Den kommentaren ekar fortfarande i mitt huvud.  Det är den problematiken man måste komma åt. Han betraktar sig som en överman kontra en underman. Det är ett maktspel, där han väljer att utnyttja sina privilegier, säger Saleh.

Han har delat inspelningen via sociala medier. Tusentals har lyssnat och spridit klippet. Saleh har stöttats för sitt tålamod och sätt att hantera mannens attack.

Kan bli musik

Saleh har skapat en hastag efter påhoppet: #Jagförtjänarenursäkt.

– Jag vill självklart ha en ursäkt men inte för mig själv. Jag vill att alla som aldrig får en ursäkt ska få det. Det handlar om manifestationen, om vilka grunder som de här attackerna sker på. I ett demokratiskt samhälle så ska man få en ursäkt när man förtjänar det, säger han.

Musikkollektivet S.T.I.C.S – där Saleh ingår – har planer på att inkludera ljudklippet på sin kommande platta. Han vill att människor ska uppmärksammas på en underliggande rasism som många människor tvingas utstå.

– Jag var med om något liknande precis innan vi snackar nu. Min vän berättade om ett påhopp precis innan jag blev utsatt för det. För vissa verkar det här vara en nyhet, medan det för andra är vardag. Till sist kommer du till en viss punkt där du måste säga ifrån, säger Saleh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.