Klippan är den kommun i Skåne där flest barngrupper i förskolan är för stora, enligt Skolverkets riktlinjer. (Genrebild) Foto: Håkan Mosvold Larsen/TT

Lärarförbundets larm: För stora förskolegrupper

Uppdaterad
Publicerad

84 procent av barngrupperna på förskolor i Klippan är större än Skolverket rekommenderar, visar en kartläggning av Lärarförbundet.  

– Det är ett stort arbetsmiljöproblem, säger Helena Åhlin, ordförande i Lärarförbundet i Helsingborg.

Utifrån Skolverkets statistik och en enkät till förskollärare i Sverige har Lärarförbundet kartlagt arbetsvillkoren på landets förskolor.

Sammanställningen visar att 56 procent av de åldersindelade barngrupperna på förskolor i Skåne är större än de bör vara utifrån Skolverkets riktlinjer, och Klippan sticker ut särskilt mycket i länet. Där var 84 procent av barngrupperna större än rekommenderat under 2019.

– Det blir jättestressigt med att hinna med alla barn, höga ljudnivåer, och det blir svårare för barnen att få uppmärksamhet, säger Helena Åhlin, ordförande i Lärarförbundet i Helsingborg.

Enligt Helena Åhlin är stora barngrupper i förskolan ett stort arbetsmiljöproblem.

– Det är en stress att varje dag känna att man inte har hunnit med eller sett alla. Det kan vara så att man är själv med tolv barn på eftermiddagen, det påverkar dina stressnivåer, säger hon.

Fler än rekommenderat

Skolverket rekommenderar sex till tolv barn i grupper med åldern ett till treåringar. För äldre förskolebarn är rekommendationen max femton barn per grupp.

På förskolorna i Klippan har de yngre barngrupperna i snitt 16 barn, och de äldre är ungefär 20, enligt Anneli Persson Dalberg, verksamhetschef för förskolorna i kommunen. I nuläget vill hon inte vidare kommentera förskolegruppernas storlek.

Helena Åhlin menar att det är svårt att säga exakt hur många barn som bör vara i en förskolegrupp.

– Färre barn i grupperna är bättre, men det är svårt att säga ett exakt antal. Det beror på vilka barn du har i gruppen. Men det finns forskning på att det inte är bra för små barn att ha så många runt sig, säger Helena Åhlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.