Lars Vilks när han återuppbyggde Nimis. Foto: SVT

Vilks inför rätta – misstänkt för olagligt nybygge vid Nimis

Publicerad

Nödvändig åtgärd för att garantera säkerheten menar Lars Vilks. Ett olagligt nybygge menar åklagaren. Under tisdagen ställdes konstnären bakom Nimis inför rätta.

Hösten 2016 brann Lars Vilks konstverk Nimis. Ett konstverk som står inne i Naturreservatet på Kullaberg utan tillstånd.

Efter branden så har han ändå byggt på konstverket. Vilks själv menar att han har han en överenskommelse med länsstyrelsen om att sköta underhållet för att garantera säkerheten för besökare. Något som länsstyrelsen inte känner till.

– Det har varit två stora bränder tidigare och då har jag återställt allting utan någon erinran från länsstyrelsen, säger Lars Vilks.

Foto: Björn Lindgren

Nybygge eller säkerhetsåtgärd

Den centrala frågan under förhandlingen i tingsrätten var dock om två torn som byggts efter branden var ett nybygge eller nödvändigt underhåll för att garantera säkerheten.

– De fanns inte där sedan tidigare, då är det ett nybygge, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Enligt Vilks handlar det om att han tagit rätt på bråte efter branden som skulle kunna skada någon.

– Det fanns kvar ett fragment på platsen med ganska stora stolpar på som stod i vinkel och var rätt så svajiga med mycket bråte runtomkring. Där var man tvungen att se till att det kom på plats och säkrades.

Vill att det avlägsnas

Åklagaren å andra sidan menar att det hade kunnat lösas på annat sätt.

– Naturligtvis finns det en poäng med att ingen ska komma till skada, men då kan man ju ta bort sakerna från platsen, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Något Vilks inte menar är så enkelt.

– Det är betydligt lättare att bära neråt än att bära uppåt.

Åklagaren har yrkat på att Vilks döms till 40 dagsböter för brott mot områdesskyddet. Dom meddelas den sjätte februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.