Foto: SVT

Nordvästskånska kommuner handlade från företaget

Uppdaterad
Publicerad

För kraftiga överpriser har en tjänsteman på Lunds kommun köpt varor av det varningslistade företaget Universal Solutions.
Men det är inte bara Lund som har drabbats, flera kommuner i nordvästra Skåne har råkat ut för samma sak

SVT Nyheter Helsingborg kontaktade samtliga elva kommuners ekonomikontor med frågan om de gjort några utbetalningar till Universal Solutions eller Interpoly Chemicals sedan 2005.

Helsingborgs stad har gjort utbetalningar till Universal Solutions på sammanlagt 85 708 kronor mellan år 2007 och 2014. Det förekommer också att staden bestridit fakturor där summan sedan krediterats.

Köpte issmältningsmedel

Alla fakturor till Helsingborg avser universalrengöringsmedel i olika kvantiteter förutom den sista fakturan från november 2014. Den är på beloppet 11 607 kronor inklusive moms och varan är 70 kilo issmältningsmedel.

Vid samma tid skickade Universal Solutions en helt identisk faktura till Åstorps kommun, gällande samma vara och summa, och Åstorp betalade den. Det är dock den enda utbetalning Åstorp gjort till företaget och tjänstemannen på tekniska kontoret som står som referens på fakturan är inte kvar i organisationen.

Åstorps tekniske chef, Jörgen Wallin, känner inte till den aktuella fakturan, men han är väl medveten om att Universal Solutions är varningsflaggat.

– Det har varit folk som ringt men jag har sagt blankt nej, och det är inte bara dom, dom här företagen är livsfarliga. Särskilt nyanställda får samtal, men jag informerar alla om att bara säga nej, säger Jörgen Wallin.

Tjänst som slår larm

I Helsingborgs stad abonnerar man på en tjänst som slår larm till ekonomisystemet när ett företag är varningslistat, och Universal Solutions flaggas upp. Däremot går inget larm för företaget Interpoly Chemicals, men controllern som gör sökningen åt oss hittar det företaget på en annan varnlingslista.

Perstorps kommun nyttjar samma varningssystem som Helsingborgs stad.

– Men några gånger är skadan redan skedd, konstaterar Anders Ottosson, ekonomichef i Perstorps kommun.

Perstorps kommun har betalat sammanlagt 13 184 kronor inklusive moms till Universal Solutions. Det rör sig igen om rengöringsmedel, samtliga fakturor från företaget är daterade 2015 och flera av dem har kommunen bestridit och makulerat.

– Det här är ju ett blufföretag som kör med osunda försäljningsmetoder, de luras helt enkelt. Vi gör vad vi kan varje gång ett sådant har företag försöker med något, säger Anders Ottosson.

Har ni polisanmält någon gång?

– Nej, det har vi inte gjort men det är kanske något vi ska fundera på framöver, säger Anders Ottosson.

15 liter rengöringsmedel

Landskrona stad betalade också 11 607 kronor för 70 kilo issmältingsmedel i november 2014 och under 2015 fick de två fakturor som man stoppade utbetalningen för.

Svalövs kommun har gjort två utbetalningar till Universal Solutions under 2010 och 2011 på sammanlagt 31 005 kronor. I år skickade företaget ytterligare en faktura, men den lyckades kommunen få krediterad.

I Örkelljunga kommun finns en utbetalning registrerad, från den 6 mars i år, den är på 3240 kronor och avser 15 liter allrengöringsmedel.

Kommunerna Höganäs, Ängelholm och Klippan meddelar att de har inte gjort några utbetalningar till något av de båda företagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer