Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon hör du varför Sofia Kamlund (MP) anser att prideflaggan ska hissas den 17 maj. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Nu kan prideflaggan få egen flaggdag i Helsingborg

Publicerad

Den 17 maj varje år kommer prideflaggan sannolikt att pryda Stortorget och Rådhuset i Helsingborg. Syftet är att belysa och motverka homo- trans- och bifobi. Motionen från Miljöpartiet har fått brett politiskt stöd, med undantag av Sverigedemokraterna.

Den 17 maj är inte bara Norges nationaldag utan även den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi (IDAHOT).

Det sista anser Miljöpartiet (MP) att Helsingborgs stad ska uppmärksamma genom att hissa regnbågsflaggor på rådhuset samt på flaggstängerna vid Stortorget.

– Staden ska visa att vi bryr oss, att vi tar mänskliga rättigheter på allvar, säger Sofia Kamlund (MP), fullmäktigeledamot som skrivit motionen.

Danielsson backar motionen

Det finns en bred politisk enighet bakom förslaget.

– De senaste åren har staden flaggat för att visa vårt stöd till allas rätt att älska vem man vill. Därför känns det naturligt att vi kodifierar reglerna för flaggning och besvarar motionen, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Reglerna återfinns i dokumentet ”Regler för flaggning på Rådhuset i Helsingborg samt tre flaggstänger på Stortorget”. Det är här MP vill se ett tillägg om att regnbågsflaggan ska hissas den 17 maj.

SD vill inte se prideflaggning

Bara ett parti har reserverat sig – Sverigedemokraterna. Pontus Andersson (SD), partiordförande i Helsingborg, förklarar partiets ståndpunkt:

– Vi anser att de kommunala flaggstängerna ska användas för den svenska flaggan och de nordiska grannländernas, liksom flaggan med Helsingborgsvapnet och Luggude härads vapen, en blå flagga med ett vitt kors som är en gammal historisk symbol från nordvästra Skåne.

Men inte prideflaggan?

– Flaggorna man flaggar med ska inte ha någon politisk innebörd. Någonstans måste vi dra en gräns, säger Pontus Andersson.

Flaggfrågan har redan fått bifall av en majoritet i kommunstyrelsen. Ytterst avgörs ärendet av kommunfullmäktige på tisdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer