Lars Nyander (S) och Robin Holmberg (M) blir huvudkombattanter, när styret i Ängelholm prövas på nytt av fullmäktige, åtta månader före valet. Foto: Cecilia Ahle/SVT

Nu avgörs frågan om ett maktskifte

Publicerad

Efter en tid av politisk oro med ledamöter som lämnat sina partier och hela partier som bytt sida har ett maktskifte krävts i Ängelholm. I kväll avförs frågan.

Om moderaten Robin Holmberg får minst 26 ledamöter med sig på kvällens extrainsatta fullmäktige i Ängelholm så blir det han som får styra Ängelholm resten av mandatperioden.

– Det är ju en uppgift som jag har haft tidigare. Jag tycker det är jätterolig och jag kommer att gå in med full kraft i. Samtidigt så är det en rörig politisk situation så jag känner ingen jättestor glädje utan mer ett ansvar, säger han.

Om så blir fallet så får en något besviken Lars Nyander(S) få lämna över kommunalrådsposten.

– Det är klart att det känns ganska tråkigt att bli snuvad på den här möjligheten att fortsätta jobba som kommunalråd.

Försvagat styre

Bakgrunden till att Robin Holmberg kan kräva maktskiftet är att flera ledamöter hoppat av sina partier och att två partier lämnat samarbetet med Socialdemokraterna.

– De har gjort sitt val och det får ju jag respektera även om jag kanske tycker att det är lite konstigt, säger Lars Nyander (S).

SVT Nyheter Helsingborg kommer finnas på plats under kvällens fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.