Foto: SVT

Nu kan helsingborgarna lämna medborgarförslag

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 22 helsingborgare nappat på inviten från Helsingborgs stad: varsågod och tyck till om vad politikerna ska syssla med.

Fler idrottshallar. Cykelväg vid Pålsjö skog. Offentliga pianon. Rutschkana ner i vattnet. Längre brygga vid Fria bad...

Det finns många tankar hos helsingborgarna om hur deras stad kan bli bättre. Det här är några av de medborgarförslag eller Helsingborgsförlag, som har kommit in så här långt.

Val 2018 – #dinröst

– Det är roligt att folk har nappat på idén och lämnar in förslag, säger skol- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Engström (KD).

Krävs stöd av andra

För att politikerna ska ta upp en fråga krävs att 100 andra helsingborgare inom 90 dagar röstar för medborgarförslaget.

Så här långt har bara ett enda förslag nått det målet – och det med råge Över 200 ställer sig bakom kravet på fler idrottshallar. Kommunen bygger en hall om året enligt den plan som beslutats.

– Det räcker inte, anser förslagsställaren Johnny Karlsson.

– Helsingborg växer och allt fler barn flyttar hit. Det handlar om att alla ska ges möjlighet till en meningsfylld fritid och hamna innanför samhället, inte utanför, säger han.

”Inte minst en resursfråga”

Förslaget landar på Cecilia Engströms bord i höst. Men inte mycket pekar på att byggtakten ökar.

– Vi bygger så mycket vi kan men det är inte så enkelt. Det krävs en stadsplan och ett markområde. Det tar tid. Vi försöker bygga nära skolor så att hallarna utnyttjas även dagtid. Det är dessutom inte minst en resursfråga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet