Foto: Privat

Barndomsvännerna om mästerkocken: ”Har kämpat hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Gibrand från Helsingborg tävlade under onsdagen i Bocuse d'Or i Lyon för att bli världens bästa kock. Det slutade med ett silver – och på läktaren fanns nära vännerna för att stöttar honom.

– Vi vet hur hårt han har jobbat för det här, han har lagt 16 timmar om dagen i två år för att bli bäst, säger barndomsvännen David Ljungqvist, på plats i Lyon.

Under eftermiddagen tillagades en förrätt och en huvudrätt i Bocuse d'Or, som beskrivs som världsmästerskapen bland kockar. På läktaren befann sig vännerna David Ljungqvist och Joel Hellberg.

– Det var väldigt häftigt. Vi stod med vänner och familj, hurrade och tjoade. Det var spännande, mot slutet var det nästan svårt att stå, säger David Ljungqvist.

Trodde på topp tre

Sebastian Gibrand, som är Sveriges representant i tävlingen, tävlade mot 23 andra nationer. Helsingborgssonen har tidigare tävlat i kocklandslaget – och senast i somras vann han EM-silver i Bocuse d’Or Europé.

Under kvällen stod det klart att Sebastian Gibrant knep en silverplats.

– Jag tror Sebastian har en god chans, jag tror det är fullt möjligt att han kommer topp tre, sa vännen David Ljungqvist strax innan tävlingsdags.

Och han fick rätt i sitt förhandstips.

– De presenterade topp tre nerifrån. När vi såg att Norge blev trea hade vi våra misstankar att även Sverige skulle vara där uppe.

Hur togs andraplatsen emot av Sebastian och gänget?

– Jag har känt honom länge och vet vilken vinnarskalle han är, så jag tror jag kunde skymta en viss besvikelse. Han vill alltid vinna och jag tror att imorgon kanske han kan börja se andraplatsen som en vinst.

Hur ser resten av kvällen ut?

– Vi ska mötas upp på en restaurang och äta, så det blir nog att skåla i någon form av alkohol. Och fira, det får vi ändå göra. För det är ju ändå ett fantastiskt resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.