Det tar lång tid och kräver mycket planering att anlägga nya begravningsplatser. Foto: Caroline Larsson / SVT

Trettio hektar begravningsplats behövs för ett växande Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs fler begravningsplatser i Helsingborg. Nu tittar Svenska kyrkan och kommunen tillsammans på en rad alternativ. Men kraven är hårda.

Vi träffar Björn Bensdorp Redenstam från stadsbyggnadsförvaltningen på en regnig kyrkogård vid Pålsjö skog. Den omges av gräsängar och skog.

– Det här är en av de platser vi diskuterar, säger han och sveper ut med armen mot omgivningarna.

Helsingborg växer. Kyrkoherde Kristian Lillö vid Helsingborgs pastorat säger att dagens begravningsplatser räcker ungefär nio år till. Sedan måste det till en ny. Eller flera nya. Och den nya platsen ska kunna räcka till i 100 år.

60 fotbollsplaner

Kommunen och Svenska kyrkan i Helsingborg är nu på gemensam jakt efter lämpliga  platser.

– Fast jag ser helst en enda stor, jag skulle i så fall behöva mark motsvarande 60 fotbollsplaner, säger Kristian Lillö. Ännu är ingen plats inmutad.

Begravningsmark som räcker nio år till – varför är det ett akut problem?

Det tar ungefär så lång tid att anlägga en ny begravningsplats. Den byråkratiska processen kring alla tillstånd tar flera år och träd och buskar måste också få tid att växa upp, säger Kristian Lillö.

Många krav på nya området

Det är dessutom mycket som ska stämma när valet av plats till slut görs.

– Grundvattennivåerna måste kollas, landskapsbilden ska var den rätta, det får inte finnas störningar runt omkring och den ska vara tillgänglig för alla, säger Björn Bensdorp Redestam.

I videon ovan får du höra mer om jakten på ny begravningsplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.