Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter renoveringen ska slottet, som hittills har varit öppet endast under högsäsong, kunna ta emot besökare året om. Hör mer om projektet i klippet. Foto: SVT

Nu renoveras slottet på Sofiero: ”Fokus på både bevarande och utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års planering har den omfattande renoveringen och ombyggnaden av Sofiero slott officiellt påbörjats. Projektet, som beräknas kosta 113 miljoner kronor, håller slottet stängt fram till nästa sommar.

– Det är skönt att det drar igång så att Helsingborg får ett fint hus som kommer må bra i ytterligare 100 år, säger projektledaren Christer Jakobsson.

Sedan kommunstyrelsen först godkände ombyggnaden, år 2019, har kostnaden för projektet fortsatt att öka. Nu beräknas prislappen landa på 113 miljoner kronor.

– Det är värt konstaden eftersom i princip alla helsingborgare har någon form av personlig koppling till Sofiero. Gör man inte den här typen av insatser så förfaller ju platsen, och det tror jag inte att någon önskar, säger Caroline Lundholm, verksamhetschef på Sofiero.

Höga antikvariska värden

Samtidigt som slottet ska få en generell uppfräschning, kommer vissa utrymmen genomgå en större förändring. På vinden ska det bli kontor och konferenslokaler, och slottets restaurangdel får ett modernt kök. Även verandan kommer att byggas ut.

– Vi renoverar med fokus på både bevarande och utveckling, förklarar Caroline Lundholm.

För att slottets kulturella värden ska kunna bevaras på bästa möjliga sätt, arbetade man tillsammans med en antikvarie under projektets planeringsstadie.

– De antikvariska värdena är jätteviktiga. Därför har vi gått igenom slottet rum för rum, och fått hjälp med att besluta vad vi ska göra med varje miljö, säger Fredrik Hagebris, affärsområdeschef på Treano Bygg.

Följ med in i slottet och hör mer om projektet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.