Containerfartyget Laura Maersk som ligger till kaj i Helsingborgs hamn drivs på biometanol, vilket innebär ett steg mot netto noll växthusgasutsläpp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världens första metanoldrivna containerfartyg förtöjde vid kaj 904 i Helsingborgs hamn i måndags. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Ny grön containerlinje till Helsingborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs hamn har tecknat ett avtal med ett av världens största rederier. Något som ska säkra import- och exportvolymerna samtidigt som koldioxidutsläppen ska minska.

I måndags förtöjde containerfartyget Laura Maersk på kaj 904 i Västhamnen i Helsingborg. Det är världens första metanoldrivna containerfartyg som ska ersätta dieseln och sänka koldioxidutsläppen i en annars utsläppsfylld bransch.

– Detta är en bra ingång till just sjöfarten för det är ett område som är problematisk när det gäller utsläpp, säger Helsingborgs miljödirektör Henrik Frindberg.

Vid årsskiftet träder nya regler inom handeln med utsläppsrätter inom den Europeiska unionens i kraft, något som bland annat kommer påverka just sjöfarten. Enligt Energimyndigheten är just handeln med utsläppsrätter EU:s viktigaste verktyg för att minska utsläppen av växthusgaser.

– Reglerna blir tuffare och det kommer kosta mer för rederierna att inte ha rena bränslen i tanken. Då är det viktigt att den här typen av fartyg kommer i drift, säger Bart Steijaert, vd för Helsingborgs Hamn.

Hamnen: ”Viktig signal”

Att ett nygammalt rederi återkommer till Helsingborg påverkar idag inte volymerna men förhoppningen i hamnen är de ska öka de kommande åren.

– Det är en viktig signal att en så pass stor aktör kommer tillbaka. Det är tuffa tider och detta ger oss stabilitet, Mark Wieden, Key Account Manager I Helsingborgs Hamn.

Ni ser minskade volymer och har varslat medarbetare, kommer detta leda till nyanställningar?

– Nej inte i nuläget, volymerna är fortfarande ner jämfört med förra året. Men vi har förhoppningar att denna nya linje ger nya möjlighet de kommande åren, säger Bart Steijaert.

Om biometanol

Biometanol är ett förnybart bränsle framställt av biogen, återvunnen koldioxid. Ur ett livscykelperspektiv innebär det att ingen ny koldioxid släpps ut vid förbränning. Idealt kan koldioxidutsläppen minska med uppåt 95 % jämfört med konventionella fartygsbränslen. Metanol är dessutom snabbt biologiskt nedbrytbart och är därför mindre skadligt om det skulle ske utsläpp till sjöss.

Källa: Helsingborgs hamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.