Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felplacerade sjukhussängar har hittills kostat Helsingborgs lasarett 8,3 miljoner kronor. Nu tror sjukhuschefen Thomas Wallén att man har hittat lösningen på problemet – hör honom berätta mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/Linda Ekström/SVT

Nya miljonböter för sängar i korridorerna på Helsingborgs lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhussängar med patienter som står i en korridor – nu har Helsingborgs lasarett fått det åttonde miljonvitet från Arbetsmiljöverket. Det sista, hoppas sjukhuschef Thomas Wallén.

Det är ont om vårdplatser på Helsingborgs lasarett. I över tio år har problemet varit detsamma: sjukhussängar med patienter står längs väggen i olika korridorer. Det finns flera orsaker: Brist på platser och brist på personal vilket lett att avdelningar fått stängas.

Dålig arbetsmiljö

Korridorsängar är ingen bra arbetsmiljö för personalen. Det är svårt att komma åt ordentligt när man ska hjälpa patienterna och snubbelrisken är hög eftersom det dras sladdar av olika slag längs golvet. Och stressen är hög.

Under 2000-talet har Arbetsmiljöverket sett de felplacerade sängarna på sina inspektioner och nio gånger krävt viten från Helsingborgs lasarett och Region Skåne.

Höjde till miljonen

Första var på 300 000 kronor. Men sedan tröttnade Arbetsmiljöverket på att inget hände och 2011 höjdes beloppet till en miljon. Nu är notan uppe i 8,3 miljoner.

Men nu hoppas sjukhuschef Thomas Wallén att sista miljonen är skickad till Arbetsmiljöverket.

I videon ovan berättar han varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.