I Landskrona bjuder kommunen på fyrverkerier vid tolvslaget på nyårsnatten. Foto: SVT

Nyårsraketer i Landskrona – på hemlig plats

Publicerad

Ängelholm säger nej, Helsingborg lade av för åratal sen och Landskrona säger ja – till ett kommunalt fyrverkeri på nyårsafton. Fast på hemlig plats.

Det kommer att spraka av kommunala raketer mot natthimlen i bara en av Nordvästskånes tre största städer – Landskrona.

I Ängelholm har krisledningsnämnden beslutat att skjuta fram kommunens traditionella nyårsfyrverkeri till senare nästa år.

Ordförande Robin Holmberg (M) förklarar på hemsidan:

– Kommunen kan i detta läge inte riskera att bidra till bildandet av folksamlingar eller uppmana människor att transportera sig in till staden, säger han.

I Helsingborg försvann traditionen med stadens eget fyrverkeri för åratal sen.

Hemlig plats

Men i Landskrona fortsätter den tre år gamla traditionen att bjuda invånarna på kommunalt fyrverkeri. Normalt skjuts raketerna upp från Citadellet men i år sker det på – hemlig plats.

– I år vill vi inte bidra till folksamlingar så vi har inte gått ut med var vi skickar upp raketerna. Vi har dessutom bokat väktare som ska se till att eventuella åskådare håller säkerhetsavstånd, säger kommunens utvecklare Thorsten Karlén.

Varför är det viktigt att ändå ha ett fyrverkeri i år?

– Det har varit ett jobbigt år för alla och det här ska bli en ljuspunkt i tillvaron, säger Thorsten Karlén.

Sänds via facebooksida

Åt vilket håll på natthimlen landskroniterna ska titta föblir en hemlighet tills midnatt på nyårsafton. Och de som bor så att de inget ser kan följa fyrverkeriet via Landskronas facebooksida. Där livesänds hela kalaset som för övrigt kostar kommunen 60 000 kronor – lika mycket som tidigare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.