Enligt miljönämndens ordförande, Anders Lundström (KD), är syftet med samverkan att klämma åt de verksamheter där svarta pengar omvandlas till vita.

Myndigheterna organiserar sig mot den organiserade brottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen, polisen och flera myndigheter har krokat arm för att störa den grova brottsligheten. Tillsammans gör de oanmälda tillsyner mot verksamheter där svarta pengar omvandlas till vita.

Det är kommunen, genom miljöförvaltningen och socialförvaltningen, som gått samman med polisen och flera andra myndigheter för att störa den organiserade brottsligheten i Helsingborg.

Stör från olika håll

– Vi kan störa brottsligheten från flera olika håll med gemensamma oanmälda verksamhetsbesök. Tillsammans har vi en bred kompetens, säger Fredrik Ever Banke, säkerhetschef på Helsingborgs stad.

Gängkriminaliteten på Söder

Polisen fokuserar på misstankar som rör narkotika och ekonomisk brottslighet.

Kommunens miljöinspektörer undersöker livsmedelshanteringen, vilket lett till att en restaurang fått stänga efter att det visat sig att köket var för smutsigt.

Räddningstjänsten granskar brandsäkerheten. Även svartjobb och folk som både arbetar och är sjukskrivna kan fångas upp genom samarbeten.

”Biltvätterier har fått stängas”

Sedan årsskiftet görs en till två riktade tillsyner varje månad. Enligt Anders Lundström (KD), ordförande i miljönämnden, är arbetet prioriterat för kommunen.

– Man riktar in sig på verksamheter där vi vet att det tyvärr förekommer penningtvätt, människohandel, människosmuggling och illegala flyktingar exempelvis, säger han.

Och hittills har arbetet gett resultat:

– Restauranger och biltvätterier har fått stängas, andra verksamheter har fått förelägganden, säger Lundström.

Mathias Lööw, gruppchef för polisens fokusgrupp, berättar om en nyligen genomförd tillsyn.

– Vi besökte något som vi bedömer vara en svartklubb, och vi kunde med hjälp av tullens lagstiftning beslagta all alkohol, säger han.

Grannlandet har kommit långt

Arbetsmetoden är väl beprövad i grannlandet.

– Tittar man på Danmark har man nått väldigt långt med myndighetssamverkan, där man använder varandras styrkor för att bekämpa den brottsligheten, säger Mathias Lööw.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminaliteten på Söder

Mer i ämnet